cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

El Govern crearà un consorci d'aigua per «rompre el monopoli d'Emaya»

Les extraccions que fa l'empresa palmesana perjudiquen els pous

La Conselleria de Medi Ambient té intenció de crear «un consorci d'aigua amb autoritat a tots els nivells per poder rompre el monopoli d'Emaya a la Part Forana». Aquesta és la iniciativa que ara pensa dur a terme la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, per pal·liar els problemes d'aigua que aquest estiu mateix han petit els pobles d'Alaró, Lloseta, Binissalem, i Santa Maria per mor de les extraccions que Emaya està realitzant en els pous de Son Perot Fiol, Can Negret i Morneta, situats entre els termes municipals d'Alaró i Binissalem.

A principis d'estiu, els pous municipals que abasteixen els pobles de Binissalem, Alaró, Lloseta i Santa Maria enregistraren els nivells més baixos que mai. Llavors, el descens no s'atribuí només a la sequera també entrà en joc un altre factor, tal volta el més significatiu: Emaya havia començat a extreure aigua del mateix aqüífer que nodreix aquests pous municipals per endur-se-la cap a Palma. Llavors la presidenta d'Emaya, Maria Crespo, xifrà en 19.000 tones diàries les extraccions que l'empresa palmesana estava duent a terme a Son Perot Fiol, Can Negret i Morneta.

El concessionari que subministra aigua potable de Lloseta, Ponç Fiol, va ser el primer a assenyalar a Emaya com a responsable del descens experiment en els nivells dels pous. De fet, varen ser els pous de Lloseta els primers a experimentar un descens tan considerable que el concessionari no li quedà més remei que començar a fer restriccions a la zona rústica del municipi i a Biniamar.

El geòleg Damià Perelló sortí donant suport a les afirmacions dels concessionari de Lloseta. Perelló explicà que l'aqüífer de Lloseta té capacitat per emmagatzemar quatre hectòmetres cúbics. Perelló advertí que els pous de la comarca s'assecaran aquest estiu si les extraccions d'Emaya continuen al mateix ritme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris