cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Grècia i Holanda també disposen d'imposts turístics semblants a l'ecotaxa

El Centre Balears Europa recopila ara precedents amb què avalar la iniciativa del Govern balear

Almanco tres països europeus "Alemanya, Grècia i Holanda" disposen de taxes destinades a pal·liar els efectes del turisme en el seu medi ambient o en el seu patrimoni cultural, com és aquest darrer cas el de Grècia. Així ho ha explicat a aquest diari el director gerent del Centre Balears Europa, Francesc Quetglas, qui ha comanat als seus serveis de documentació una anàlisi comparativa d'experiències d'altres països comunitaris per tal d'eludir el rebuig de la Unió Europea a aquesta mesura que propugna el Govern balear.

Quetglas argumenta que «d'imposts ecològics n'hi ha molts, com ara el cànon de l'aigua o l'Isequiema (impost sobre activitats que incideixen en el medi ambient), però no són d'abast europeu. Són imposts ecològics; però imposts turístics n'hi ha pocs, i és això el que incomoda molts». Per aquesta raó, el Centre Balears Europa, que serà el principal interlocutor de la Comissió Europea, haurà de preveure qualsevol possible entrebanc per defensar les mesures previstes per l'Executiu d'Antich, el principal membre del consorci Centre Balears Europa.

Es tracta, per tant, de reunir la documentació internacional més extensa possible per avalar la futura ecotaxa: «Si aquesta taxa no és explicada molt bé a Europa, la Comissió pot rebutjar-la amb facilitat», explica Quetglas. Els motius d'un dictamen defavorable podrien ser molts. El més immediat és que l'aplicació discriminatòria de l'ecotaxa pot contradir el principi d'igualtat entre els ciutadans de les diferents regions europees; és el mateix entrebanc que es plantejà inicialment amb relació al projectat REFE, el règim econòmic i fiscal especial de què havien de gaudir les Balears. Un segona trava prevista és que una ecotaxa com la defensada afecta el dret de lliure circulació pel territori europeu mitjançant la «dissuasió» que suposa una taxa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris