algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
18°

Muñoz anuncia a Prada la voluntat de crear una televisió autonòmica balear

El nou director general de Cultura intervingué en la Universitat d'estiu

Dirigents de les principals forces nacionalistes dels Països Catalans es donaren cita ahir al Liceu de Prada per intervenir al debat «Construint l'espai nacional». El mallorquí Pere Muñoz, nomenat recentment director general de Cultura del Govern balear, compartí parlament amb Pere Esteve, secretari general de CDC; Pere Major (Bloc Nacionalista Valencià) i el nordcatalà Llorenç Planas (Unitat Catalana).

Muñoz, a diferència d'Esteve, es mostrà escèptic a l'hora de referir-se a la realitat dels Països Catalans en l'àmbit de la Unió Europea. Entre d'altres coses va dir que l'estructura institucional del Parlament europeu es basa en els estats membre i no en les nacions no reconegudes. No obstant això, matisà el seu discurs reconeixent que s'havia avançat i que caldria esperar uns anys per tenir la suficient perspectiva històrica. També es mostrà satisfet amb la coalició signada pels respectius dirigents de CiU, PSM, BNV i Unitat Catalna amb vista a les properes eleccions europees. Amb relació a aquestes, Muño criticà l'absència d'una circumscripció pròpia dels Països Catalans.

Davant una voluntat europeista poc encoratgadora, Muñoz va fer una crida per refermar la cooperació entre Catalunya i País Valencià, per la qual cosa creu necessària una reestructuració de l'espai comunicacional propi. Millorar la recepció de les emissions radiotelevisves en català, i la voluntat de crear una ràdio i televisió pròpies de la Comunitat balear, foren algunes de les mesures anunciades.

Pere Esteve va fer una doble lectura de la consciència nacional. «De portes a dins», es referí a la necessitat d'una identitat nacional que reculli «el ser i el seny». Conjuntar el nacionalisme històric del «ser» amb la cooperació econòmica i la voluntat del «seny» de posar endavant la construcció de l'espai nacional. «De portes a fora» Esteve reiterà que una nació no és tal si nó és reconeguda. El polític plantejà, malgrat això, una conjuntura favorable «que fa possible pensar en el reconeixement nacional» a la vegada que recordà els progressos fets en els darrers anys per assolir aquesta situació. El nacionalista valencià Pere Major aludí també als contexts diferents de la causa nacionalista (dictadura, transició i actualitat) i a la delicada qüestió del nacionalisme en el País Valencià. L'acte el tancà l'amfitrió Llorenç Planas dient que «el problema dels Països Catalans no era un problema espanyol, sinó europeu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris