algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
15°

Agricultura estudia compensar als pagesos la reducció de subvencions per excedents

L'any 2002 les ajudes que dóna Europa hauran baixat un trenta per cent

La Conselleria d'Economia, Agricultura, Comerç i Indústria estudiarà fórmules per tal de compensar els pagesos de la desaparició de la majoria de les ajudes que dóna la Unió Europea per excedents en la producció de fruites i verdures. Tal com va publicar ahir Diari de Balears, enguany les Balears han produït un excedent de 532 tones de fruita i d'hortalissa, la majoria de les quals són taronges amb un volum de 395 mil quilos.

La major part dels excedents es donen com a menjar al bestiar i als centres escolars. Com se sap, els agricultors de les Illes s'acullen a les subvencions europees, mitjançant els excedents, davant la impossibilitat de competir en el mercat peninsular i d'altres països. Enguany, els pagesos podien declarar excedents fins un 40 per cent de la seva producció. Això no obstant, cada any l'excedent de fruita baixarà un deu per cent fins que l'any 2002 només es podrà retirar un deu per cent de la producció. Per aquest motiu, el conseller d'Agricultura, Joan Mayol, va afirmar a aquet diari que «s'ha de cercar una sortida per canalitzar la producció dels nostres pagesos».

Mayol explicà que «si hi ha excedents és perquè no s'ha trobat una solució a aquesta producció». Tot i que Agricultura cercarà una sortida per a aquesta qüestió Sampol també va demanar que els pagesos «han de fer un esforç per assumir la responsabilitat de no produir de manera rutinària per evitar situacions després d'excedents». En aquest sentit una elevada producció provoca execedents i abarateix el preu del mercat. Mayol va destacar que s'estan produint contactes amb cooperatives i productors per millorar l'adequació de la producció al mercat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris