muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
18°

Malgrat la sequera, s'han retirat més de 532 tones de fruita i hortalissa

Els excedents es produeixen per la política de subvencions de la Unió Europea

Els pagesos de les Balears recordaran 1999 com un dels anys més durs pels perjudicis que ha provocat la sequera al camp, especialment al sector dels cereals. Malgrat aquesta negativa ratxa de resultats en l'agricultura i la ramaderia de les Illes de començament d'any ençà, s'ha produït un excedent de 532 mil quilos de fruita i hortalisses, derivat de la política de subvencions de la Unió Europea ja que resulta més rendible retirar la fruita que dur-la al mercat. Per exemple, Europa dóna a l'agricultor de Mallorca entre 23 o 24 pessetes per quilo de taronja que retiri. En línies generals l'agricultor pot retirar enguany fins a un 40 per cent de la seva producció. Això no obstant, cada any l'excedent de fruita baixarà un deu per cent fins que l'any 2002 només es podrà retirar un deu per cent de la producció.

Les xifres d'excedents varen ser proporcionades per la Direcció General d'Agricultura, la titular de la qual és Margalida Estelrich, fins ara dirigent d'Unió de Pagesos. Per fruites, les tarongues ocupen el primer lloc en excedents amb 395 mil quilos, seguit dels albercocs amb 71 mil quilos retirats, 30 mil quilos de síndries i 11 mil quilos de melons. També s'ha produït una xifra gens menyspreable de tomàtiges retirades que ha arribat a les 25 mil.

Estelrich va explicar a Diari de Balears que només una petita proporció de les 532 tones d'excedents es destrueixen, mentre que la resta es fa servir especialment per menjar del bestiar i una altra part es reparteix als centres escolars que han sol·licitat l'aliment. La titular d'Agricultura va indicar a més que la Conselleria donarà una altra sortida als excedents abans que siguin destruïts. La intenció és que qualsevol ONG o organització solidària pugui sol·licitar una part d'aquestes fruites o verdures.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris