nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

La captura de jonquillo ha passat de 72.000 quilos a 55 en vuit anys

Els pescadors i biòlegs atribueixen la caiguda a la regeneració de les platges

La captura de jonquillo a Mallorca ha passat de 72.503 quilos (72 tones) el 1991 als inapreciables 55 quilos del 1998, segons indicà el gerent de la Federació Insular de Confraries de Mallorca, Jaume Rado. Els pescadors atribueixen el descens a les extraccions d'arena a la badia de Palma quan es regeneraren les platges per a ús turístic entre els anys 1992 i 1993, època que coincidí amb la gran baixada de captura de jonquillo.

Biòlegs del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears, que estan estudiant les causes d'aquest fenomen, pensen que hi ha altres factors que han perjudicat la seva producció, com són la gran demanda del mercat, una captura excessiva i la vulnerabilitat de l'espècie. En vista del poc jonquillo que hi ha, els pescadors han centrat els seus esforços a pescar una espècie similar anomenada cabotí, de la qual el 98 es recolliren 9.142 quilos.

Pel que fa a la facturació, la captura de jonquillo el 1991 (72 tones) va suposar uns ingressos de quasi 69 milions per al sector pesquer. En canvi, el 1998 els ingressos per captura de jonquillo i cabotí (9.198 quilos) suposaren 15'5 milions, xifra que no és gens dolenta tenint en compte la poca quantitat de gènere recollit. I és que en el mercat el jonquillo es ven a preu d'or, ja que pot arribar a les 4.000 pessetes el quilo. Això fa que es dugui jonquillo de la Península.

La biòloga Magdalena Iglesias, que ha fet una tesi sobre l'espècie, considera que l'extracció d'arena podria ser l'origen de la regressió, però recorda que hi ha altres factors que hi han pogut influir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris