algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

La Universitat d'estiu de Prada rememora 60 anys de dramàtic exili a la Catalunya Nord

Comptà amb la presència d'Heribert Barrera i Joan Reventós

Entre els actes més rellevants d'ahir a la Universitat Catalana d'Estiu que se celebra aquests dies a Prada s'ha de destacar la jornada dedicada a rememorar els seixanta anys de l'exili. Amb motiu de l'aniversari se celebraren, conferències, la tradicional ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra i una taula redona que comptà amb la participació de l'actual president del Parlament Català, Joan Reventós i d'Heribert Barrera, president d'aquesta institució durant els anys 1980-1984 i president honorífic d'Esquerra Republicana de Catalunya.

L'acte estigué precedit d'un muntatge fotogràfic on es pogueren veure imatges de literats que estigueren de pas per Pradat durant els difícils anys de l'exili i en especial dels seus dos hostes il·lustres: Pompeu Fabra i Pau Casals. Una de les imatges més curioses va ser el document original en el qual Josep Tarradelles proposava a Pau Casals la presidència de la Generalitat de Catalunya.

De les paraules de Barrera cal destacar el seu testimoni personal al camp de concentració d'Argelers, a uns 70 quilòmetres de Prada, el cru hivern de 1939, any en què s'hi arribaren a concentrar més de cent mil persones. Barrera comparà la situació de fam i epidèmies amb els moviments de població del conflicte kosovar.

L'esclat de la II Guerra Mundial al setembre del mateix any i la posterior ocupació nazi, mesos més tard, foren uns dels motius, segons Barrera, que obligaren a un ràpid retorn per part de molts dels exiliats. Pels qui es quedaren a la Catalunya Nord o a altres comarques franceses la penúria de l'exili s'agreujà amb la crida a files de l'exèrcit anglès i la col·laboració en la resistència francesa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris