cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

Medi Ambient crearà un organisme dedicat a la compra d'espais naturals

Adquirirà zones amb valors singulars seguint els models de França i Regne Unit

86410

A les àrees a comprar es tindran presents els valors ecològics, culturals i etnològics.

La Conselleria de Medi Ambient crearà un organisme públic que es dedicarà a la compra d'espais naturals que presentin valors ecològics singulars.

Segons ha declarat a Diari de Balears el director general de Biodiversitat, Pere Tomàs, «encara no està perfilat el caire d'aquest organisme públic. Podria ser una fundació o un institut, podria dependre de Medi Ambient o directament de Presidència. Igualment, podria estar obert a la participació d'altres institucions, com els consells i els ajuntaments. El que sí està ben definit és que seguirà una política de compra d'espais naturals, independentment de si ja estan protegits o no, amb característiques ecològiques notables. Aquestes podrien ser, per exemple, la presència d'endemismes, una zona de nidificació de voltors, els hàbitats dels ferrerets, etc.».

El fet de ser un organisme dedicat a la compra implica disposar d'una partida econòmica pròpia d'importància. Tomàs explica que «inicialment, els doblers disponibles procediran dels pressuposts de la Comunitat Autònoma, però, com ja s'ha dit, la participació d'altres institucions pot representar també la seva implicació econòmica. Aquesta entitat comprarà segons les necessitats plantejades i utilitzant els mecanismes a la seva disposició, però sense entrar en el joc del mercat immobiliari. Això vol dir que s'intentarà arribar a acords amb els propietaris i no perjudicar-los».

El director general de Biodiversitat afegeix que «malgrat que els espais naturals tindran un especial protagonisme en les adquisicions, també seran susceptibles de compra aquelles finques o terrenys que presentin elements culturals i etnològics igualment d'interès. En tot cas, sempre seran zones emblemàtiques i valuoses que s'incorporaran al patrimoni públic. La nostra idea és que el pressupost autonòmic de l'any 2000 ja incorpori una partida econòmica amb aquesta finalitat».

Les Illes, a la coa d'àrees proposades per a la xarxa europea

El GOB ha denunciat que les Illes Balears són la penúltima comunitat autònoma pel que fa a la superfície d'àrees proposades per formar part de la futura xarxa europea d'espais naturals protegits.

Pel GOB, la proposta que l'anterior Govern remeté a Madrid i que ara és a Brussel·les «s'ha de qualificar com a totalment insuficient, ja que n'afecta únicament 88.007 hectàrees (el 4'7% del nostre territori). Només Aragó (4'4% del territori) presenta una proposta per sota de la nostra, mentre que altres comunitats, com són les Canàries, Madrid o La Rioja, presenten propostes que superen el 30% dels seus respectius territoris».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris