cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Uns 694.300 vehicles circulen per les carreteres mallorquines aquest estiu

A Palma les freqüents aglomeracions fan que el trànsit pel centre sigui difícil

Agafat de la mà del creixement poblacional que sofreix Mallorca, especialment en els messos de calor, ve el creixement dels mitjans de transport, amb el cotxe com a principal protagonista. De començament d'any ençà, s'han matriculat a Mallorca un total de 51.650 vehicles, que si s'afegeixen al parc mòbil comptabilitzat el desembre del 98 (total de vehicles) arriben a les 694.298 unitats, repartides per tota la geografia insular.

Març ha estat el mes capdavanter pel que fa al nombre de vehicles matriculats, amb 11.866, un 23 per cent del total en el present any. Quan s'analitza el que aquestes xifres suposen, inevitablement ve al cap el concepte de concentració. Les carreteres de Mallorca s'omplen de vehicles menats per visitants que volen conèixer el màxim possible en uns pocs dies.

Els autobusos de turistes deambulen freqüentment per les nostres carreteres. Passa el mateix amb els cotxes de lloguer, que circulen pertot arreu. Segons les darreres dades de la Prefectura Provincial de Trànsit, el nombre de cotxes de lloguer ara mateix se situa entorn dels 58.000, tot i que alguns qualifiquen com a exagerada aquesta xifra. És el que diu el president de l'Associació d'Empreses de Cotxes de Lloguer, Manuel Jiménez. «La xifra "assegura" és excessivament elevada, ja que no es tenen en compte els que s'han donat de baixa. El total d'aquests vehicles s'ha de situar entorn dels 40.000».

«Com més vehicles es matriculen, més en circulen». Aquesta obvietat l'explicà a Diari de Balears Javier Coromines, cap provincial de la Prefectura de Trànsit. «Tot el qui no empra el seu cotxe el sol donar de baixa. Això es deu a l'impost municipal de circulació. Ja que un paga l'impost, s'ha d'aprofitar per desplaçar-se amb el vehicle propi». Coromines va concloure «tants són els cotxes matriculats, tants són els cotxes emprats».

Allò que passa a Mallorca es pot aplicar perfectament a Palma. Els automòbils prenen possesió de l'asfalt i fan que transitar pel centre de ciutat sigui tota una odissea. S'ajunten motorets, cotxes particulars, autobusos, taxis, cotxes de lloguer i vianants que travessen el carrer per on no toca. Davant aquest panorama són més que lloables les propostes de foment d'un transport públic, o el que pretenen organitzacions com el GOB i ARCA en relació a l'adaptació per a vianants d'un important nombre de zones de la ciutat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris