algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

El Govern pretén modificar el mapa sanitari per no pagar l'hospital d'Inca

Els responsables de Sanitat troben que l'Insalud l'ha de finançar íntegrament

90380

Ciutadans d'Inca s'han mobilitzat reclamant la construcció de l'hospital.

«La construcció de l'Hospital d'Inca pertoca a l'Insalud». Aquesta és la màxima o el cavall de batalla que es mou per la Conselleria de Sanitat i Consum com un dels temes prioritaris per resoldre durant els pròxims dies, dels quals haurà de sorgir el nou mapa sanitari de les Illes Balears, substituint així les previsions de l'anterior equip de Govern.

El departament que ara presideix Aina Salom encara tracta de conèixer la lletra petita del gran contracte que subscriví l'Executiu Matas amb l'actual ministre de Sanitat, Romay Beccaría, el 8 d'octubre passat, el qual suposa una inversió de 20.000 milions en 4 anys a les Illes Balears, a canvi de sufragar la meitat dels devers 3.000 milions que costa l'Hospital d'Inca.

Segons explica un alt càrrec d'aquest departament autonòmic, «encara ignoram el valor jurídic que va tenir aquell contracte: si fou un acord executiu, un acord d'intencions o una declaració» en relació a les futures línies d'actuació que hauran de seguir ambdues administracions per tal d'afavorir el traspàs de competències d'Assistència Sanitària, previstes per a l'any 2001.

L'exconseller Fiol ja advertí que el contracte subscrit amb l'Executiu central deslliura la Comunitat Autònoma a partir d'aquest mateix any, quan s'haurà de renegociar el finançament sanitari de les regions que encara pertanyen a l'anomenat territori Insalud, un fet que "segons ja va explicar Fiol a aquest diari" permet les Illes amortitzar de sobres una inversió prevista a 50 anys.

Això no obstant, el nou equip de la Conselleria només sap ara que «les obligacions per a la Comunitat Autònoma (detallades a l'acord de 1998) són moltes, i suposen finançar la meitat del projecte i la construcció final del nou Hospital d'Inca».

Ordenació i desordre

Els esforços de la nova Conselleria de Sanitat per tal d'esbrinar la seva capacitat d'actuació no es poden perllongar per més temps: els ciutadans mereixen saber si els imposts que ha rebut Madrid els serviran per cobrir les seves necessitats o si els han pagat doblement per construir un hospital "el d'Inca en el cas de Mallorca" que pugui cobrir les necessitats d'unes illes maltractades pel Govern central.

La qüestió no és senzilla: l'anterior Executiu de les Illes havia arribat "amb emperons ben aspres" a un acord amb el gabinet Aznar; i el mapa sanitari de les Illes era tancat. Ara la ferida "vella ferida" torna a ser oberta, i necessita ser cauteritzada, com més prest millor. Però satisfactòriament i definitivament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris