algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Son Dureta ja detecta les malformacions genètiques comunes al ventre de la mare

Fins ara, les anàlisis per descobrir l'x-fràgil o la fibrosi quística depenien de Barcelona

La detecció de les malalties genètiques prenatals es pot accelerar a les Illes Balears després que l'Hospital de Son Dureta posarà en funcionament un laboratori per realitzar les analítiques que fins ara es practicaven a diversos centres de referència de la Península, on se remetien les proves fetes a l'arxipèlag.

La detecció i prevenció de malalties genètiques ha estat una de les grans mancances que fins ara ha patit l'Hospital de Son Dureta, obligat a remetre a altres centres de referència "especialment a Catalunya" les seves analítiques per tal de conèixer les anomalies presentades pels pacients. Només les àrees de citogenètica i genètica clínica estaven representades pels doctors Isabel Grimalt i Jordi Russell, respectivament; podien oferir els càlculs de risc que oferia un pacient prenatal per presentar una malaltia genètica, però no la seva detecció, que s'havia de fer en laboratoris de referència, com ara els de l'Hospital de Sant Pau a Barcelona.

Per aquesta raó, Son Dureta ha contractat recentment l'especialista en genètica mol·lecular doctor Damià Heine, segons explicà ahir Rossell, coordinador de la nova unitat, per qui «un hospital de referència com és Son Dureta necessitava crear la unitat de genètica mol·lecular». La nova unitat entrarà en ple funcionament a partir de la tardor, segons les previsions dels seus responsables; entre les seves principals àrees de diagnosi destaquen la detecció de l'anomenada síndrome de l'x-fràgil i la fibrosi quística de pàncrees.

«La tècnica ja és a punt en el cas de la fibrosi quística i també ho estarà pel setembre en el cas de l'x-fràgil», confirma el laboratori de genètica, el qual compta amb la col·laboració del Servei d'Estudis Científicotècnics de la Universitat de les Illes Balears, el qual ha aportat part de l'equipament necessari, com és ara el seqüenciador, que com indica el seu nom, permet analitzar les seqüències de l'ADN.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris