algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
13°

Son Dureta diu que no té competències sobre els malalts crònics degeneratius

La rehabilitació dels pacients, punt de conflicte entre les administracions públiques

Estan farts de comprovar que cap institució sanitària no els atén més enllà de les bones paraules o de les atencions puntuals. Estan farts de veure que les seves vides personals minven en proporció directa a com els seus fills minven en les seves capacitats motrius. Són les mares i els pares dels infants que pateixen malalties degeneratives, agrupades a la Coordinadora de Minusvàlids de les Illes Balears, a qui les institucions deneguen una rehabilitació continuada i especialitzada, segons denuncia aquesta coordinadora.

La seva vicepresidenta, Maria Guasp, confirma l'existència d'una «indefensió» per part dels pacients, que no poden recórrer a les institucions si no volen fer front a processos judicials cars i extensos on sempre el pacient haurà de perdre... per la senzilla raó que el temps corre en contra seva. No és aquesta la visió que té el doctor Cárceles, director gerent de Son Dureta. Francesc Cárceles defuig entrar a elucidar si els malalts degeneratius tenen o no tenen cobertes les seves necessitats, i si l'equip rehabilitador de Son Dureta "dirigit pel doctor Martínez" du les seves funcions més enllà de les seves obligacions.

«En qualsevol cas, Son Dureta és un centre per a aguts», explica Cárceles, tot afegint que «sóm especialistes sensibles amb aquest tipus de patologies, les degeneratives». Això té uns límits clars: Son Dureta és el centre de referència de les Illes, però és centre d'aguts. Els malalts crònics no tenen un lloc aquí si no és per un procés agut de la seva malaltia, la prescripció del qual depèn dels metges. Segons ha pogut saber el diari, els especialistes tendeixen a potenciar el tractament de rehabilitació que l'actual mapa sanitari de les Illes "dividit entre Insalud i Conselleria de Sanitat" encara no ha resolt, pendent de les futures transferències d'atenció sanitària. D'altres casos, els malalts accedeixen als serveis socials del mateix centre: però, segons fonts oficioses de l'Insalud, molts de pares no els accepten de grau; altres vegades, els serveis institucionals són insuficients. Les associacions reclamen un centre de dia per a rehabilitació, les competències del qual haurien de pertocar a la Conselleria autonòmica de Sanitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris