cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
17°

El jaciment arqueològic de l'illa dels Porros, en perill per l'erosió marina

Patrimoni autoritza l'Ajuntament a fer un tancament de la necròpoli de Son Real

95246

Imatge de la necròpoli de Son Real.

Els jaciments arqueològics de la necròpoli de Son Real i de l'illot dels Porros es troben en perill a causa de l'acció erosiva de les ones de la mar.

Aquest procés és especialment greu a l'illot dels Porros, on fins i tot l'aigua de la mar ja entra dins una de les tombes, la que es troba més aferrada a la costa. Aquestes construccions excavades materialment dins la pedra es troben més baixes que el nivell de l'aigua. La pedra ha patit un fort desgast.

Aquest fenomen, que ja es tenia constatat a Son Real, s'ha detectat les darreres setmanes arran de les feines d'excavació i consolidació que els arqueòlegs hi han fet. En aquest indret pràcticament ja s'ha enllestit l'excavació aquest estiu realitzant tota una sèrie de cales per verificar que no hi hagués més restes sense desenterrar.

En principi, encara no s'ha plantejat cap solució tècnica, si bé els arqueòlegs encarregats de les excavacions veurien amb bons ulls adoptar un sistema similar al que s'ha d'emprar per a la necròpoli de Son Real.

El projecte de parc arqueològic marc encarregat per l'Ajuntament preveu en aquest indret la instal·lació d'unes construccions a l'estil d'esculleres invisibles que s'aixecarien arran del nivell de la mar i que aconseguirien suavitzar l'acció castigadora de les ones.

El major desgast que pateix l'illa dels Porros i la major profunditat existent dificultarien molt l'obra. Ara s'hauran de fer els estudis tècnics per veure quina seria la millor sortida per possibilitar la conservació de les valuoses restes. De tota manera, els tècnics ja han posat la veu d'alarma reclamant una actuació urgent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris