algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
18°

Cuart, condemnat a nou anys i deu mesos de presó pel túnel de Sóller

També haurà d'indemnitzar amb 255 milions l'actual empresa concessionària

95952

Cañellas fou absolt perquè el delicte havia prescrit.

La secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma ha condemnat a un total de 9 anys i 10 mesos de presó l'empresari Antoni Cuart per un delicte continuat d'apropiació indeguda (6 anys i 10 mesos de presó major) i un altre de falsedat en document mercantil (3 anys de presó menor), així com al pagament de 255.227.529 pessetes a la companyia concessionària del túnel de Sóller, ja que el condemnat ha estat declarat «solvent parcial».

El Tribunal, integrat per Antoni Terrassa, Margarita Beltrán i Juan Pedro Illanes, aquest darrer com a ponent, considera provades les operacions realitzades per Antoni Cuart el 1989 amb les entitats Banc de Crèdit Balear, Banco de Santander i Banca March consistents a subscriure pòlisses de crèdit personal per valor de 66, 47 i 50 milions de pessetes respectivament, trets de la concessionària del túnel de Sóller per ingressar-los en el seu compte i així afrontar la seva aportació de capital a l'empresa i cancel·lar el seu deute amb la companyia.

Aquest darrer crèdit de 50 milions subscrit amb la Banca March (que es repartí en 10 xecs de 5 milions cadascun) fou ingressat a les arques del Partit Popular, segons ratificaren el Tribunal Superior de Justícia de Balears i posteriorment el Tribunal Suprem a la causa 2/95. A la sentència de l'Audiència s'esmenta que la destinació d'aquests doblers foren «els interesos particulars» de Cuart.

Cuart realitzà aquestes operacions el 30 de gener, 28 d'agost i 15 de setembre de 1989 per un import global de 150 milions de pessetes, que foren comptabilitzades al llibre d'administració de la concessionària com a «avançaments de projectes». Per tal de reduir el deute amb la companyia, Cuart presentà l'1 d'octubre i 6 de novembre del mateix any factures de l'entitat Hispano Americana de Promociones y Construcciones per un import de 136.445.120 pessetes (14 milions corresponents a l'IVA no es declararen, fet que implicà un expedient sancionador de l'Agència Tributària), per uns suposats treballs d'habilitament del terreny i accessos al túnel, malgrat que aquestes tasques mai no s'arribaren a realitzar.

Recurs davant el Tribunal Suprem

La defensa d'Antoni Cuart, protagonitzada per l'advocat Joan Buades, ja ha anunciat la interposició d'un recurs davant el Tribunal Suprem, que podria atendre com a al·legacions l'avançada edat de l'acusat, 74 anys, així com el seu delicat estat de salut. Fons de la Fiscalia assenyalaren que, en el cas que hagi d'ingressar a la presó (la pena imposada implica l'empresonament de l'acusat), serà la Direcció General d'Institucions Penitenciàries la que adjudicarà el grau a Cuart. Primer passarà a l'àrea d'observació i després procediran a la seva classificació. Si és el segon grau, hauria de romandre al centre penitenciari. Si és el tercer, podria sortir en règim obert malgrat que hauria que dormir a la presó. Per la seva part, el fiscal que ha dut el tema, Juan Carrau, també pot recórrer contra la sentència per l'interès de l'acusat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris