algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Més d'un milió de turistes visiten les coves

Els experts reclamen una millor política cultural i científica per a aquestes cavernes

Cada vegada hi ha més conscienciació per la preservació de les coves turístiques de Mallorca. No obstant això, són moltes les assignatures pendents perquè aquestes cavernes puguin gaudir d'una conscienciació social i cultural. Parlam de les coves de Campanet, les del Drac, les de Gènova, les d'Artà i les dels Hams. Les dues més destacables, tant per la seva bellesa i espectacularitat com per les dimensions que assoleixen són les coves d'Artà (Capdepera) i les coves del Drac (Manacor). Ambdues cavitats compten amb una llarga història de treballs d'habilitació i incursions més o menys organitzades a partir de mitjan segle XIX afirma Joaquim Ginés, espeleòleg i membre del departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Baleas.

La visita a coves càrstiques és, des del començament de l'afluència turística a Mallorca, una part rellevant dels atractius que s'ofereixen al viatger. Segons dades de Ginés, més d'un milió de turistes que vénen a Mallorca visiten cada any algunes de les cinc coves, dels quals més de 800.000 entren a les coves del Drac. Aquesta caverna gaudeix d'un cert renom internacional, com a resultat del descobriment que hi va fer el pioner espeleòleg francès Edouard A. Martel l'any 1896.

Ginés explica que alguns propietaris de les coves, com és en el cas de la cova de Campanet, han començat a mostrar al públic la vessant cultural de la caverna i no solament la visió lúdica o paisagística, fins com s'havia fet fins ara. En aquest sentit, els turistes tenen al seu abast meterials divulgatius de qualitat acceptable. Tot i aquesta iniciativa, no ocorre el mateix en totes les coves turístiques. Un altre factor que s'ha de tenir en compte, segons afirma el científic de la UIB, Joan Fornós, «són algunes explicacions incorrectes dels guies quan expliquen la història o la composició de la cova». Un dels errors és que alguns d'aquests guies diuen que les estalactites o estalagmites són de marbre. «Aquesta confusió és una qüestió de cultura popular, que des d'un punt de vista geològic és una bestiesa», comenta Fornós. Un altre confusió típica és afirmar que una determinada cova té tants de milers o milions d'anys d'antiguitat. «Es percep poca situació dins del context espai i temps». És per això que els experts consideren que existeix una certa falta de sensibilitat científica a l'hora d'explicar alguns del conceptes de les coves.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris