algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

El 70% dels pacients aguts del Psiquiàtric són reingressats per manca de control

El personal del centre denuncia els deficients registres mèdics de l'hospital

Un 70 per cent dels pacients que són atesos per l'hospital Psiquiàtric tornen a ser reingressats en aquest centre, segons indicaren fonts solvents d'aquest servei que l'any 1997 "el darrer de què es tenen dades" rebé 1.800 ingressos. El professionals es mostren preocupats per la manca de control d'aquest procés d'ingressos i reingressos.

La manca d'aplicació del Pla autonòmic de salut mental, que preveia un reforçament del tractament ambulatori dels pacients aguts, ha motivat la continuada saturació de les Unitats de Salut Mental (USM), considerades totalment insuficients per fer front a la població que reben actualment, procedents de l'Atenció Primària i del mateix Psiquiàtric. Aquesta manca de control es tradueix en un cercle viciós que du el pacient de les urgències i les unitats d'hospitalització breu (UHB) del Psiquiàtric al carrer i del carrer a les urgències quan el pacient torna a patir un atac agut de la seva malaltia. En altres casos, les conseqüències són irreparables: darrerament, el ciutadà alemany Reinold Sneider, depressiu, se suïcidà a la infermeria de la presó de Palma, després d'haver estat ingressat un mes a l'hospital per ordre judicial.

Tot i que aquest és un cas extrem, el president de l'associació de professionals priquiàtrics, Rafael de la Rosa, confirmà les deficiències en el control dels pacients que han rebut l'alta hospitalària però que encara són subjectes a atenció ambulatòria.

«Sovint els mateixos familiars no estan d'acord que es doni l'alta hospitalària al malalt», explica De la Rosa, per la impossibilitat de tenir cura d'ells. Això no obstant, els llits d'aguts disponibles a l'hospital són insuficients per fer front a la demanda actual. En conseqüència, el malalt surt al carrer després d'una estada mitjana de 21'5 dies, i depèn dels recursos ambulatoris.

A l'actualitat, les USM disposen de quatre professionals per cada 100.000 habitants; el Pla de la salut mental aprovat l'any 1998 preveia una ratio de deu professionals; però els pressuposts autonòmics per enguany no dotaren cap partida adreçada a aquesta finalitat, i tampoc l'Insalud no ha incrementat les dotacions sanitàries de les USM.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris