cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Les ànneres del torrent revifen la polèmica

Mentre que per uns són un atractiu, per altres són una font de contaminació

Cada estiu per les mateixes dates, quan les fonts ja han fet la «davallada de sant Pere» i els torrents principals comencen a quedar sense la minsa aportació d'aigua que proporcionen les síquies, és quan els milers d'ànneres que actualment viuen als torrents de Sóller tornen a encetar la polèmica entre els seus defensors i detractors. Aquesta vegada la caixa dels trons l'ha oberta el nou regidor de Medi Ambient de Sóller, Onofre Bisbal, que ha anunciat la seva intenció d'avaluar si les ànneres representen o no un impacte ambiental i, en cas afirmatiu, eliminar-les.

El cas és que les ànneres varen començar a proliferar als torrents fa una desena d'anys, per causes desconegudes, tot i que tot apunta que hi va haver persones lligades en aquells moments a l'Ajuntament que varen amollar pel seu compte alguns exemplars amb la intenció que criassin dins el torrent i «fessin net». Les ànneres que viuen dins el torrent ja ocupen els seus principals indrets, tant al torrent Major, com al de Fornalutx i Biniaraix al seu pas per la localitat.

Es tracta de races domèstiques que, a més, han format denses poblacions als voltants dels ponts, des d'on molts sollerics han agafat el costum d'alimentar-les. Aquest fet, precisament, és el que fa que molta gent cregui que les ànneres han de ser eliminades ja que els ponts, abans miradors privilegiats del paisatge urbà, ara s'han convertit en «galliners» on l'aigua és bruta i on les poblacions de rates han augmentat notablement ja que aquests rossegadors es comporten com a comensals i viuen també del menjar que es tira (a vegades a poalades). Cal recordar aquí que llançar deixalles dins els torrents està prohibit per la normativa municipal tot i que els cartells que abans així ho indicaven a tots els ponts ja fa anys que han desaparegut.

El regidor Bisbal considera que les ànneres «són un problema ambiental que encara no s'ha avaluat» per la qual cosa una de les seves primeres actuacions serà sol·licitar un informe veterinari i un de mediambiental. Després, només d'acord amb aquests criteris, s'analitzarà a fons el problema i s'actuarà en conseqüència. «Si les ànneres són un problema ambiental seran eliminades o, si més no, controlades», assegura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris