cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Joan Andreu, de 76 anys, treballà de nin a Muebles La Industrial, abans de ser garatge

«Em produeix molta pena saber que enderroquen el Garatge Indústria»

D'aquí a una setmana, amb el beneplàcit de l'Ajuntament de Palma, arribaran les màquines i enderrocaran el Garatge Indústria, un dels edificis que marcaren una època a les barriades de Santa Catalina i Serralta. Ahir, un home de 76 anys, Joan Andreu Ignasi, se li va encollir un poc el seu cor. Els seus ulls de nin varen veure a l'interior de la nau grans màquines i decenes de companys treballant la fusta. Les seves mans varen aprendre a fer cadires, comodins, sofàs, i les seves orelles varen escoltar la paraules sàvies del seu mestre, Tomeu, ensenyant-li l'ofici. Ahir, els seu ulls grans varen veure un gran buit a la nau i el trespol ple d'enderrocs i pols. Les seves mans varen tocar, tal vegada per darrera cop, el que fa quasi cent anys era un gran taller de fusteria i les seves orelles varen escoltar les darreres martellades dels obrers, el preinici del definitiu enderroc del Garatge Indústria.

«Em produeix molta de nostàlgia perquè aquest antic taller de fusteria convertit després en garatge fou on vaig fer les primeres passes per aprendre un ofici», explica Joan. «L'empresa es deia Muebles La Industrial i quan jo tenia 14 anys hi havia devers 50 treballadors fent-hi tot tipus de mobles. Per fer els bastiments dels armaris s'utilitzava fusta d'avet i per fer les motllures s'emprava fusta bona de faig o roure. Va ser un taller molt important que després es va traslldar a una altra banda del mateix carrer amb el nom de La Juncosa, que era el nom dels seus propietaris, els quals regenten ara una tenda d'estores».

Joan Andreu Ignasi, que du amb humor el fet de ser un home «amb tres noms», li costa recordar com era la zona del carrer d'Indústria a la seva infantesa. «A excepció dels molins i aquesta nau poques coses mes s'hi aguanten dretes avui en dia. La resta tot és nou», afirma. Joan, que es «catalinero» de tota la vida, ha treballat en tot tipus de feines. «He fet de guarda jurat, he fet de cobrador, he treballat en el món de l'hostaleria...».

L'empresa que més bons records guarda és la cadena hotelera mallorquina Sol Meliá, en què va treballar durant els seus darrer anys abans de la jubiliació. «Em varen tractar molt bé. Hi havia un gran ambient i el dia de l'acomiadament els meus companys em varen organitzar una festa molt emotiva». I és que Joan Andreu, encara que ell no li doni importància, ha estat un home que ha viscut de ben a prop la revolució industrial, començant treballant en una gran fusteria i acabant en el món del sector turístic. Dues visions d'una Mallorca canviant. Però, per a ell, el Garatge Indústria, tindrà sempre un record especial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris