cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Cort dóna permís per tomar un edifici centenari que la UIB exigí catalogar

Garatge Indústria constitueix un exemple de l'arquitectura fabril del segle XIX

L'Ajuntament de Palma, governat per Joan Fageda (PP), ha concedit permís per esbucar el secular Garatge Indústria, un edifici de 1880 que la Universitat de les Illes Balears va demanar que fos protegit, segons ha pogut saber Diari de Balears. Cort rebutjà la proposta de catalogació d'aquesta obra centenària, formulada per experts de la UIB i des de fa poc els obrers han començat a enderrocar-lo. Garatge Indústria constituïa uns dels pocs exemples de l'arquitectura fabril del segle XIX que es conservava en aquesta zona de Palma, segons afirmen els estudiosos. L'Associació per a la Revitilització dels Centres Antics (ARCA) ha titllat de «lamentable» que l'Ajuntament no acceptàs el suggeriment de protegir l'edifici i ha qualificat l'Administració de «llosca» que havent pogut protegir i fer un bon ús de l'edifici ha deixat que sigui esfondrat. En aquest sentit, ARCA considera que el Garatge Industria podria haver estat un «lloc ideal per crear-hi un espai d'art o un espai per a joves seguint així la mateixa política que es fa a Bilbao i a Burdeus on naus industrials es reutilitzen per a usos culturals», afirma.

Segons ARCA, la petició de demolició d'aquest edifici es va sol·licitar per octubre de l'any passat i fou concedida el 19 de febrer d'enguany. Aquest diari s'ha intentat posar en contacte amb la Regidoria i la gerència d'Urbanisme de Cort per demanar informació sobre la situació de Garatge Indústria, fet que fins ara ha estat impossible.

Es dóna la circumstància que el Garatge Indústria és un dels elements més antics de les barriades des Fortí i el Camp d'en Serralta. L'obra datada el 1880 està atribuïda al mestre d'obres Bartomeu Ferrà i Perelló. L'edifici originàriament era de caràcter industrial i fins fa poc servia de garatge. Tant l'Associació ARCA com experts de la Universitat de les Illes Balears proposaren a l'Ajuntament fa una sèrie d'anys catalogar tot una sèrie d'edificis que, segons els seus criteris, es consideraven singulars per les seves característiques històriques, socials, estètiques, etc. El Garatge Industria en fou un dels elegits, però el seu futur ja està escrit.

ARCA considera que aquest edifici més que centenari «ha seguit les mateixes passes que can Segura, el vell magatzem d'olis Balle. Com se sap, l'edifici fou esbucat a principis d'octubre de l'any passat. Aquest cas fou més greu i estigué envoltat de polèmica ja que la fàbrica d'oli estava preservada en el catàleg recollit a la revisió del Pla general d'ordenació urbana (PGOU) de 1995, però, curiosament, no hi estava al planejament en vigor del 1985. Aquest escàndol provocà que la Comissió Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, demanàs a l'Ajuntament de Palma que protegís 229 edificis de la ciutat singulars que actualment estan en una situació d'indefensió legal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris