cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Els pisos estàndard del 2000 a les Balears tindran just 80 metres

Els constructors avisen que la manca de sòl els obliga a reduir-ne les dimensions

El sector de la construcció i de la immobiliària adverteixen que els habitatges nous de l'any 2000 tindran una superfície habitable d'entre 70 i 80 m2, com a conseqüència de l'«escassesa de sol urbanitzable», segons indicà Manuel Gómez, president de l'Associació de Constructors de les Balears. L'afirmació del màxim responsable dels constructors la corroborà el seu homòleg del Col·legi Oficial d'Agents Immobiliaris (API) de les Balears Jesús Martínez, «el balear haurà de desfer-se de metres quadrats si vol trobar un habitatge d'acord amb els seus plans financers».

A més de la pèrdua d'espai habitable, les noves imposicions administratives pujaran els preus de les llars 1'05 milions de pessetes de mitjana a partir d'enguany. Això és el resultat de l'entrada en vigor, el passat 1 de juliol, de l'obligatorietat de realitzar un estudi geotècnic abans de començar qualsevol edificació, «amb una repercussió diferent segons el tipus d'habitatges, ja que l'estudi geofísic per a un xalet té un cost al voltant de les 200.000 pessetes, per a un edifici de tres plantes, unes 300.000, i per a un de majors dimensions entre les 600.000 i un milió de pessetes», matisà Gómez.

En aquesta exigència legal s'ha de sumar el nou Decret d'infraestructures en telecomunicacions, que té un cost d'«unes 250.000 o 300.000 pessetes». El Decret preveu habilitar les instal·lacions domèstiques perquè els dos operadors en telecomunicacions amb llicència a l'Estat espanyol puguin oferir els seus serveis individualment i en igualtat de condicions.

Mentrestant, dues noves imposicions legals que entraran en funcionament a partir de l'any vinent, com són el Decret de presa elèctrica, que implicarà «un cost afegit d'entre 150.000 i 200.000 pessetes» i per altra banda la futura Llei d'ordenació de l'edificació que suposarà la implantació d'una assegurança obligatòria, que cobrirà qualsevol defecte localitzat als fonaments, a l'estructura i a la coberta durant deu anys «que incrementarà el preu de l'habitatge entre un 2 i 2'5 per cent», manifestà Gómez.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris