cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

El nou Govern impulsarà la creació de seleccions esportives de les Balears

L'Executiu Antich vol equiparar el nivell competencial al de les comunitats històriques

El Govern nacionalista i progressista que es constituirà la setmana vinent «donarà suport a les seleccions esportives balears i en fomentarà la participació en competicions exteriors i internacionals», tal com reflecteix el document programàtic segellat ahir pels partits del centre i de l'esquerra illenca. Aquest ha estat el camí iniciat per catalans i bascs i que després ha estat seguit per d'altres comunitats autònomes.

La integració (PSM) i el suport (UM) del nacionalisme en el Govern de Francesc Antich es veu reflectida en molts d'aspectes del programa. Així, en el preàmbul, es manifesta: «La recuperació i la defensa de tots aquells elements que històricament han definit les Illes Balears com una nacionalitat diferenciada són un objectiu fonamental pel nou Govern. Per això, serà un compromís ineludible el ple reconeixement jurídic i competencial dins el marc de la vigent Constitució espanyola. Els partits signants d'aquest pacte es comprometen a impulsar un major aprofundiment autonòmic per a l'obtenció de quotes màximes d'autogovern. I un nivell competencial equiparable al de les comunitats històriques».

Més endavant es diu: «La promoció dels fets culturals propis del nostre poble ha de constituir un eix important de l'acció de govern, sense perjudici de tirar també endavant una política amb una visió universalista i integradora del fet cultural. La cultura i la llengua, com a forma d'expressió d'aquesta que és, representa un valor enriquidor que cal defensar i enaltir, normalitzant-lo amb altres fets culturals que ens arriben, cada vegada més a causa de l'efecte globalitzador que provoquen les noves tecnologies de la comunicació. Una cultura i una llengua pròpia amb una presència significativa i no excloent ha de contribuir, sens dubte, a la cohesió social que defensam. La normalització lingüística en el marc del que preveu la Llei desenvolupada en tota la seva extensió en garantirà l'ús social i la sòlida pervivència».

Per complir amb els seus objectius, el Pacte de Progrés reclamarà de l'Estat les competències de l'Insalud; els traspàs de la gestió de la totalitat de ports comercials de les Balears; la participació del Govern de les Illes Balears i dels consells insulars en la gestió dels aeroports; i la declaració d'interès públic del transport aeri de passatgers amb i entre les Illes per garantir freqüències, qualitat i preus adequats a les Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris