cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
19°

Un abocador controlat substituirà el tercer forn de la incineradora

Acord total entre els partits de progrés, que firmen avui capvespre el pacte de govern

81232

El Parlament de les Illes Balears serà el lloc on se segellarà el Pacte de Progrés.

El Govern nacionalista i de progrés no posarà en funcionament el tercer forn de rebuigs. Aquest era un del pocs aspectes que quedaven per ultimar en la redacció del programa del nou Executiu i s'enllestí durant la matinada de dissabte en una reunió a la qual assistiren representants del PSIB, del PSM, d'UM, d'Esquerra Unida i d'Els Verds.

Respecte dels serrells que afectaven la distribució de responsabilitats, els petits esculls que mancaven per tancar l'entesa s'han resolt de la següent manera: el senador autonòmic serà per a Esquerra Unida; la vicepresidència per al PSM; UM presidirà la mesa del Parlament; el PSIB en tindrà la vicepresidència; i un diputat d'Esquerra Unida o d'Els Verds continuarà en el càrrec de secretari.

Així, Antoni Diéguez (PSOE) dimitirà per donar pas a Maximilià Morales (UM). Eberhard Grosske, que amb tota probabilitat serà el nou conseller de Treball i Formació, farà el mateix perquè la secretaria de la mesa passi a mans de Margalida Rosselló (Els Verds) o de Miquel Ramon (Esquerra Unida-Eivissa). Tant Morales com Ramon no es poden incorporar a la Cambra Autonòmica fins que no estiguin constituïts els consells insulars.

La Conselleria de Medi Ambient, la titularitat de la qual serà per als verds Nicolau Barceló o Josep Ramon Balanzat, tornarà a assumir la gestió dels residus sòlids urbans, que tenia el Consell de Mallorca. Un cop feta aquesta passa, redactarà un nou pla director i els rebuigs del compostatge no seran incinerats sinó conduïts a un abocador controlat. El pla director marcarà la manera i els terminis en què els dos forns seran tancats i es farà efectiva la transició cap a altres models de gestió de residus. Els Verds han lluitat fins al darrer moment perquè aquesta solució quedàs reflectida explícitament en el programa comú de l'Executiu nacionalista i de progrés. No obstant això, no han aconseguit la seva aspiració que la reforma de les DOT impedís la urbanització des Canons (Artà).

El programa comú se signarà avui capvespre al Parlament balear, després que durant tot el matí els portaveus dels grups parlamentaris hagin comunicat al president del Parlament, Antoni Diéguez, el candidat al qual donaran suport en la sessió d'investidura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris