cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

L'elecció del senador i petits desacords de programa retarden la signatura del Pacte

La urbanització des Canons i la gestió dels residus, els punts de conflicte

B.P./C.M.C. Palma.
Els components del Pacte de Progrés garantiren ahir tenir enllestit avui un acord programàtic, que fou retardat de la seva data inicial (s'havia de signar ahir a l'horabaixa) per «petites divergències» programàtiques amb Els Verds i dissensions referents al càrrec de senador que haurà designar el Parlament.

Representants dels cinc partits implicats (PSIB, PSM, UM i EU-EV) es reuniren ahir amb la intenció de solucionar els dos entrebancs motivats pels programes: concretament la desclassificació dels urbanitzables en es Canons (Artà), defensada per Els Verds, i considerada difícil pel PSIB; i l'assignació de competències sobre els residus sòlids urbans als consells insular o al Govern balear, assignació que depèn del tractament que hauran de rebre aquests residus: si són incinerats dependran dels consells, si són reciclats, de l'Executiu balear.

Els cinc partits reunits ahir a la seu del PSIB-PSOE llegiren ahir el programa comú, punt per punt, per tal de deixar-lo finalment i totalment enllestit.

La designació del càrrec de senador balear és la segona «patata calenta» que ahir restava per resoldre. En aquest cas, les intencions originals del Pacte eren de «cedir» el càrrec al candidat que proposarà el PSM i que, segons totes les previsions, havia de ser Sebastià Serra; però EU-EV "coalició amb el mateix nombre d'escons que el PSM" considera que els nacionalistes recullen massa càrrecs, atès que també han d'obtenir la vicepresidència del Govern. La solució proposada era la de «donar» el càrrec de senador a la coalició de Grosske, però els nacionalistes de Mateu Morro n'eren reticents.

Els consells gestionaran el Pla de carreteres  

Els consells insulars veuran com es completen les transferències d'Esports, Cultura, Ordenació territorial i Urbanisme i Acció social. Igualment s'hi transferiran les competències en matèria de carreteres i la gestió que es derivi del conveni en aquesta matèria.

A través de la reforma del marc legislatiu que els afecta, els consells insulars experimentaran una autèntica transformació fins a convertir-se en governs de cadascuna de les Illes.

Els òrgans del Govern insular seran, com a mínim, el de president i els seus membres, que seran nomenats directament pel president sense que sigui necessari que en siguin membres electes.

Els governs insulars crearan i estructuraran les seves respectives administracions i tindran capacitat normativa, executiva i organitzativa de les competències transferides. La duplicació de competències entre consells i Govern balear serà impossibilitada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris