algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

La defensa del territori i del medi ambient és l'eix del Govern Antich

La transparència democràtica, el nacionalisme i l'acció social, seran eixos de l'Executiu

El Govern nacionalista i progressista articulat al voltant del Pacte de Progrés tindrà, segons el document programàtic que subscriuran els quatre partits, els següents eixos: la defensa del territori i del medi ambient, la participació ciutadana, el diàleg i la transparència.

Entre les mesures de protecció del territori destaquen la reforma de les DOT i de la Llei del sòl rústic. Així, les Directrius del territori arribaran al sòl urbà i no serà possible construir més dins rústic. També s'eliminaran les actual excepcions a les DOT que, imposades pel PP, permetien encara urbanitzar a nombrosos indrets de les Balears.

Així mateix, un punt irrenunciable de l'Executiu que presidirà Francesc Antich serà la defensa de tots aquells trets diferencials que han anat configurant les Balears com a una nacionalitat diferenciada. El primer govern nacionalista i progressista de les Illes considera també inexcusables arribar a assumir totes aquelles competències i poders que la Constitució considera atorgables a una comunitat autònoma.

Fer dels consells insulars els autèntics governs de cada illa, de manera que la comunitat autònoma adquireixi un caràcter quasi confederal és una exigència que han assumit tots els partits, des d'UM fins a EU i Els Verds. Aquest projecte es vol desenvolupar en un marc de lleialtat i no-interferència entre les diverses administracions. En aquest sentit, les mancomunitats adquiriran un protagonisme decidit en la vertebració del país.

Així, doncs, les Balears haurien de disposar d'un nou entramat institucional en acabar aquesta legislatura tant pel que fa a les transferències de l'Estat al Govern balear, com de les que aniran d'aquests als consells insulars.

Però també hi ha el compromís ferm i decidit de dissenyar un nou model territorial i de posar en marxa els mecanismes que permetin que el desenvolupament sostenible es converteixi en una realitat.

Com correspon a un Govern integrat majoritàriament per formacions polítiques d'esquerra, la cohesió i el benestar social, així com l'educació hauran de ser un dels punts en què l'Executiu no tindrà més remei que demostrar una especial sensibilitat i interès.

En aquest sentit, Francesc Antich i la coalició que donarà suport a la seva investidura es comprometran a la creació de nous llocs de feina, a la prevenció dels riscs laborals, a la reducció de l'atur, a la transparència en el mercat de treball, i al desenvolupament de polítiques actives de protecció dels més desfavorits.

Probablement, la policia autonòmica no serà una de les competències assumides pel nou Govern. No obstant això, s'elaborarà de forma urgent un nou reglament de coordinació de policies locals que permeti una direcció més unificada i simplifiqui els mètodes de cooperació entre batles i la Conselleria d'Interior. També es demanarà al Ministeri de l'Interior l'assignació funcional d'unitats del Cos Nacional de Policia amb les funcions que tenen assignades les policies autonòmiques.

D'altres reivindicacions davant l'Estat que assumiran els signataris del Pacte seran la participació en l'Agència Tributària, en la recaptació dels imposts estatals i la capacitat normativa sobre els imposts transferits. Així mateix es reivindicarà la plena aplicació del REB; es defensaran les tarifes portuàries i aeroportuàries reduïdes per les mercaderies de tal manera que les condicions de competitivitat de les empreses estiguin en igualtat de condicions que les del continent. El Govern de Madrid haurà de respondre també a les demandes de l'increment del descompte de tarifes interinsulars fins al 50%.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris