algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Les dades estadístiques de l'Insalud no recullen els reingressos al Psiquiàtric

El coordinador de Salut Mental afirma que els pacients externs no són descuidats

Cap estadística general mostra el nombre de malalts psiquiàtrics que, per una crisi aguda, són forçats a ser reingressats a un centre, segons confirmaren ahir fonts d'Insalud. «L'Historial Clínic (HC) del malalt recull si aquesta persona ha rebut atenció psiquiàtrica prèvia, però aquesta relació no té una notació estadística», explicà a Diari de Balears el coordinador de Salut Mental a aquesta institució, el doctor Alfredo García. Segons reconegué l'especialista, aquesta manca és compartida per altres àrees de la Sanitat pública, i pot suposar deficiències en els estudis previs i epidemiològics sobre poblacions de risc, encara que de fet existeixen estudis estadístics quan són necessitats.

«Es tracta d'una dada a part, per tal de fer un estudi concret, però no es pot comptabilitzar, perquè és relativament aleatori i depèn de molts de factors», explica García: «Una persona medicada pot caure en una crisi aguda, mentre que d'altres reingressen per la seva reticència a prendre els fàrmacs o perquè la seva família no té prou cura». De fet, i sempre les mateixes fonts, mentre que l'abstenció de medicació entre els depressius és baixa, per als malalts delirants aquesta mancança és «gairebé consubstancial», especialment per als psicòtics i esquizofrènics.

Això no obstant, a l'hora de donar l'alta a aquests pacients per tal que siguin derivats als centres i les unitats de Salut Mental "és a dir, pel seu tractament ambulatori", no es pot garantir que hi hagi un control sobre la seva atenció.

«Allò que se cerca és motivar-los a prendre la medicació, establir instruments perquè assumeixin la seva malaltia», diu el doctor García; però afegeix: «Només es podria controlar el pacient desinstitucionalitzat amb un control policíac o judicial», però això significaria recaure en el mateix sistema manicomial o «autoritari» de què es pretén sortir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris