cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

La flota queda sense pescadors perquè els contracta la construcció

Enguany, i només a Palma, s'han donat de baixa una trentena de professionals

Els pescadors estan canviant les xarxes pel ciment. La flota pesquera professional de les Illes de Balears s'està quedant enguany sense personal ja que són molts els que se'n van a fer feina a la construcció. Enguany una trentena de pescadors que pertanyen a la confraria de Palma han deixat les arts, majoritàriament a causa del boom de la construcció.

Segons Francesc Roig, secretari de la confraria de Palma, de juny del 98 a juny del 99 el personal de la flota pesquera de Palma, sense comptar armadors, ha tingut un descens del 18 per cent de plantilla. S'ha passat de 154 a 125 pescadors en només dotze mesos de diferència. La confraria de pescadors de Palma representa el 50 per cent de la flota pesquera. Aquesta situació d'èxode s'està reproduint per tots els ports de Mallorca.

Jaume Rado, director de la Federació Insular de Confraries de Pescadors (Ficopema), explica que enguany «l'entrada de peix a la llonja ha tingut una caiguda molt forta per causa del mal temps. Aquesta circumstància ha propiciat que molts de mariners, pescadors i fins i tot patrons que duen 25 anys fent feina haguin abandonat la mar i es dediquin per primera vegada a fer de picapedrers».

Rado explica que aquesta situació ha afectat especialment les embarcacions d'encerclament o de ròssec. «Moltes d'aquestes barques comptaven amb sis treballadors, ara en tenen tres, que és el mínim exigible per anar a la mar: un tècnic, un mariner i un patró». El director de Ficopema explica que en ocasions han quedat a terra en un sol dia quatre barques «perquè ni tan sols les barques podien comptar amb tres persones. Fins i tot els propis armadors han hagut de fer de mariners per garantir la pesca».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris