algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

El PIB balear se situarà enguany en un 6'2%, superant totes les previsions fetes

L'Informe Hispalink també pronostica un important alentiment ecònomic al segle XXI

L'arxipèlag balear liderarà enguany amb un 6'2% el creixement del Producte Interior Brut (PIB) de les comunitats autònomes espanyoles, i arribarà «al seu sostre cíclic», segons l'informe Hispalink patrocinat pel Consell Superior de Cambres de Comerç, Indústria i Navegació d'Espanya. Aquesta previsió trenca totes les realitzades fins aleshores, ja que supera en un 0'7% l'augment esperat per Sa Nostra, amb un 1'6% les expectatives del Govern i amb un 2'2% l'enquesta d'increment de les eurocambres.

En canvi, el mateix estudi pronostica per als primers anys del segle XXI un acusat alentiment de l'economia balear, atès que caurà devers un 50%, la qual cosa col·locarà la pujada del PIB balear de l'any vinent en un 3'5%, per baixar novament el 2001 fins un 3'1%, encara que només aquest any se situarà per sota de la mitjana estatal.

L'informe Hispalink basa la bonança econòmica d'enguany «en les bones expectatives del sector servei, especialment per al turisme», mentre que a partir de l'any 2000 es «comença a alentir progressivament el seu creixement», però no justifica aquesta baixada del PIB ni per qüestions de pèrdua de demanda turística, la qual cosa sembla que no ocorrerà ja que els contractes de reserves es realitzen per un període entre dos i tres anys; ni per una minva de l'activitat constructora, que aquí sí que es patirà un retrocés a causa de la finalització de les obres públiques del pla Mirall o per un possible cicle regressiu del sistema capitalista.

Altrament, les Canàries registraran el segon creixement més important d'enguany, un 4'1%, per les mateixes causes que les Illes, per mantenir-se els anys vinents en unes xifres semblats a les Balears. L'any 2000 Madrid i Catalunya seran les que agafaran el testimoni del creixement capdavanter del PIB, gràcies a una evolució favorable del sector de la construcció i del de la indústria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris