algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Cap institució controla els malalts alliberats de l'hospital Psiquiàtric

El director de Gesma suggereix que una fundació és el futur del centre

El pacient surt de l'Hospital Psiquiàtric per tal de rebre consulta externa, en un termini màxim de dos mesos. És un trànsit que va des del Servei Balear de la Salut i la Gestió Sanitària de Mallorca "entitats i empresa autònomes" cap a les Unitats de Salut Mental (USM) de l'Insalud.

Des de la teoria, la persona «desinstitucionalitzada» (segons la peculiar denominació que es dóna a la persona en tractament que es deriva a atenció ambulatòria) ha rebut una prescripció farmacològica i una cita a la USM; això no obstant cap de les dues institucions "ni Gesma ni l'Insalud" ha pogut respondre immediatament una pregunta ben planera: qui vigila el malalt en aquest lapse de temps que es produeix entre que la persona és «desinstitucionalitzada» i que rep atenció primària?

Luís Coll, director de Gesma, acceptà que «és possible que hi hagi suïcidis, sis o tres o dos a l'any», perquè des del moment en què els pacients surten de l'Hospital Psiquiàtric depenen de les USM de l'Insalud, i el servei de comunicacions de l'Insalud era incapaç ahir d'explicar els protocols mèdics que regeixen aquest trasllat; tampoc Gesma no sabia explicar quins paràmetres regeixen el temps de desafecció d'un malalt psiquiàtric entre ambdues institucions.

Coll va poder aportar que cap malalt mental ha mort per suïcidi al llarg dels tres darres anys a l'hospital Psiquiàtric; però significativament tampoc no pogué xifrar el nombre de persones que havien «desaparegut» entre la seva desafecció i la nova adscripció a les USM. El director de Gesma admet que, mentre que es tracta de reduir el nombre de crònics ingressats, el nombre de recaigudes derivades d'aquest «període buit» entre l'atenció hospitalària i l'ambulatòria és molt elevat. Per descomptat, no s'han donat xifres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris