cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Mallorca ha produït enguany un excedent de més de 350.000 quilos de taronges

Contràriament a anys anteriors, la majoria dels cítrics no s'han destruït

«Pràcticament es pot assegurar que enguany no es destruirà ni una sola taronja». Aquesta declaració efectuada a principi d'any pel conseller d'Agricultura, Josep Juan Cardona, s'ha complert en part. Enguany a les Balears s'ha produït un excedent de 356 tones de taronges, la majoria de les quals provenen de Sóller. Contràriament a anys anteriors, la majoria d'aquestes taronges no s'han destruït sinó que s'han donat com a aliment als animals (devers uns 250.000 quilos, que en representen el 70 per cent). Les taronges s'han donat principalment a les vaques. Un altre percentatge s'ha destinat a les escoles per fer-ne suc i un altre, a centres de beneficiència. Els pagesos estan a favor de la retirada de fruites, ja que reben ajudes de la Unió Europea.

Així, Europa dóna a l'agricultor de Mallorca entre 23 o 24 pessetes per quilo de taronja que retiri. L'agricultor pot retirar enguany fins a un 40 per cent de la seva producció. Això no obstant, cada any l'excendent de fruita baixarà un deu per cent fins que l'any 2002 només es podrà retirar un deu per cent de la producció. Pels agricultors de Mallorca, aquesta mesura imposada per la Unió Europea «ens perjudicarà, ja que no obtindrem tantes ajudes com ara». Així ho explica Joan Moll, de Fruita Bona, qui adverteix que els agricultors «s'hauran d'acostumar a la regulació europea». El canvi d'estratègia de donar la taronja en lloc de destruir-la va ser aconsellat per la Conselleria d'Agricultura i Pesca del Govern balear.

Segons afirma el representant de Fruita Bona, la taronja que es dóna com a aliment a les vaques serveix per millorar la producció i la qualitat de la llet. Les ramaderies poden sol·licitar als agricultors els excedents de taronges. Malgrat això, és necessari un certificat del manescal per determinar la dieta que farà l'animal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris