algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Els estrangers retornen la rajola hidràulica

Després de 30 anys, dos tallers recuperen aquest paviment gràcies a la gran demanda d'aquest col·lecitu

Després d'un parèntesi de 30 anys, la rajola hidràulica torna a recuperar-se com a peça característica de l'arquitectura tradicional mallorquina. El col·lectiu alemany resident a l'Illa ha estat el que, en major mesura, n'ha potenciat més la recuperació. Des de la rajola senzilla d'un color fins a la de dibuixos més complexos, la seva fabricació es caracteritza pel treball artesanal i les grans possibilitats decoratives que amaga al darrere. Aquestes permeten personalitzar els dissenys fins al darrer extrem.

Al llarg dels darres trenta anys, aquesta rajola havia caigut en desús. L'aparició de nous materials i la fixació en una construcció més barata va comportar un rebuig a l'arquitectura tradicional amb què s'identifiquen aquestes rajoles. Però ara, la seva presència al mercat es recupera a poc a poc amb la màxima fidelitat al passat de fa cinquanta anys. La seva oferta només es troba en dos tallers, Ríos, a Manacor, i Huguet, a Campos.

Antoni Bauçà, de l'empresa campanera, destaca que «la majoria de compradors vénen a la carta, quan arriben ja saben allò que volen». El fet és que aquestes rajoles fins i tot es poden adaptar als dissenys més antics per acabar d'arreglar qualsevol restauració de paviment. En aquesta personalització dels dissenys és molt important la diversitat de models i la fabricació de sanefes i estores.

D'aquestes rajoles també es destacà l'excel·lent envelliment que tenen. Aspecte que, segons Bauçà, juntament amb «la seva elegància i noblesa i la sensació de netedat, són els principals avantatges d'aquest paviment».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris