algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

Ningú no sap què fer amb els edificis que queden buits a l'Hospital Psiquiàtric

El Govern en funcions preveia usos administratius en un terreny revaloritzat

La Conselleria de Sanitat confirmà ahir que encara no és decidit el futur ús dels pavellons que han de ser tancats a l'Hospital Psiquiàtric de Palma: l'anomenada «desinstitucionalització» dels malalts, per la qual han de quedar buits almanco dos edificis del centre, no preveu l'increment del nombre de llits destinats a malalts crònics, actualment de 205. L'actual reforma del Psiquiàtric s'adreça a derivar part de la població assistida cap a les unitats de salut mental obertes als diferents ambulatoris d'Insalud i a les unitats d'especialització de Palma i Inca, les quals hauran de cobrir sostres problacionals de 100.000 persones cadascuna: un recent càlcul del Govern balear establia que una de cada quatre persones era potencial usuària dels seus serveis.

Els recents acords amb el consorci APROP (gestora del centre de Son Tugores) i amb UNAC han fet que s'hagi iniciat ja la derivació de disminuïts psíquics i de discapacitats a les seves instal·lacions, suposant que el Psiquiàtric n'«alliberarà», en el termini d'un any, fins a una trentena, 18 pacients al primer centre i una desena al segon. Posteriorment s'haurà de dur a terme la mateixa acció amb els pacients del pavelló geriàtric.

El director de l'empresa pública Gestió Santiària de Mallorca (Gesma), Lluís Coll, reconeixia ahir que per ser total aquesta «desinstitucionalització» s'hauran de multiplicar els acords amb associacions... i amb la direcció general d'Acció Social que depèn de la Conselleria de Presidència, de qui depèn —si més no teòricament— l'atenció a la tercera edat i als discapacitats. La troca s'embulla amb el fet que també les conselleries insulars de Benestar Social hi tenen competència. Explicava Coll que, en qualsevol cas, «el psiquiàtric no és lloc adient per a la gent gran».

Mentrestant, emperò, les accions de l'executiu que és encara en funcions han de deixar lliures almanco dos dels pavellons del Psiquiàtric: l'1, destinat fins ara a pacients discapacitats, i l'anomenada Casa Gran, ja tancada en les actuals reformes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris