cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
19°

Just el 42 per cent dels alumnes illencs s'examinaren de Selectivitat en català

Les dades provisionals de la UIB mostren un creixement de només un punt

El percentatge dels exàmens de selectivitat redactats en català només ha crescut un punt enguany, i deixa la taxa total en un humil 42 per cent del total, respecte del 41 per cent d'alumnes de COU i batxillerat que l'any passat escolliren l'idioma català per tal de superar les Proves d'Accés a la Universitat (PAAU).

L'avanç de l'estudi que efectua el Servei Lingüístic universitari sobre les actes de Selectivitat mostra que no només són molts més els alumnes que s'estimen més redactar els seus exàmens en castellà que no en llengua catalana: de manera predecible, les àrees on el català ha rebut un més gran suport han estat la Part Forana de Mallorca, Menorca i Formentera. Això sí: la prevalença ha estat esquifida, just al voltant del 60 per cent.

La circumstància sociolingüística de Palma ha fet que la capital de l'Arxipèlag només hagi produït un 30 per cent dels exàmens realitzats en català, segons aquestes dades provisionals. S'ha de tenir en compte que Palma compta amb una forta immigració de primera generació "que ha suposat la incorporació tardana d'alumnes sense competències lingüístiques en la llengua cooficial de les Illes", a més de l'existència remanent de segones i terceres generacions que troben facilitats socials per l'ús del castellà i, finalment, els qui s'estimen més emprar el castellà per raons ideològiques i de prestigi social.

A la cua es troba, com és habitual, l'illa d'Eivissa, amb just un 20 per cent. Les consideracions que s'han de fer sobre aquesta xifra són ben conegudes: una immigració peninsular que és prevalent entre el jovent, segones generacions «criolles» que empren majoritàriament el castellà o es veuen forçats cap a la substitució lingüística i, per descomptat, una situació d'«estranyament» contrari a l'«integrisme» balear.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris