nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

Els insubmisos de Mallorca celebren els seus primers deu anys d'existència

Així és l'estructura del moviment antimilitarista que integren unes 400 persones

Els insubmisos espanyols celebren enguany el desè aniversari del naixement oficial del moviment. Va ser el 20 de febrer de 1989 quan 57 joves de tot l'Estat es declararen insubmisos davant diferents tribunals militars.

Aquesta acció va ser la conseqüència directa del debat que s'havia produït en el si del Moviment d'Objecció de Consciència sorgit després de la regulació feta pel PSOE en el 1988.

El primer insubmís declarat a Mallorca va ser Francisco Cortés, que ho va fer el 1991. De tota manera, el primer a ser jutjat va ser Jesús Peñalver "Txxxus Troll" a qui es condemnà a un any de presó. Com que no tenia antecedents no va haver de ser empresonat. Des de llavors s'han jutjat gairebé cinquanta insubmisos a Mallorca. L'únic que ha ingressat a la presó ha estat Vladimiro Gil.

A Mallorca s'han declarat uns 400 insubmisos, tot i que, com assegura Tomeu Martí, de la Plataforma Antimilitarista de Mallorca, «és difícil conèixer-ne el nombre amb exactitud perquè aquí no hi ha cap mena de cens d'insubmisos».

A Mallorca els insubmisos compten amb dues entitats que els representen. D'un costat hi ha la més antiga, l'Assemblea d'insubmisos, hereva del MOC, que funciona des del 1991. Està vinculada a l'Ateneu Llibertari.

La segona entitat és la Plataforma Antimilitarista de Mallorca, hereva de la Plataforma de Suport a Tomeu Martí, un dels casos més llargs a Mallorca. Martí es declarà insubmís el 1993 i el 1995 es creà la plataforma de suport per mor de l'exagerada petició del fiscal, que demanava quatre anys de presó. La plataforma va agrupar gent vinculada a moviments com l'Ateneu 31 de Desembre. «Tanmateix, va ser important perquè fins i tot gent contrària a l'Objecció de Consciència es va involucrar en la causa». La plataforma es va convertir en la PAM l'estiu de 1996 i agrupa gent propera al nacionalisme, al comunisme i a l'independentisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris