cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

La platja corre perill de desaparèixer

Experts de la UIB alerten que la regeneració artificial pot accelerar el procés

T. GARCIES. Can Picafort.
La zona turística de Can Picafort i part de la de Muro es pot quedar materialment sense platja si no es prenen mesures urgents contra l'accelerada pèrdua d'arena que s'ha constatat els darrers anys. Segons estudis fets per Demarcació de Costes, el sediment que es perd és transportat pels corrents marins fins a les platges del veí municipi d'Alcúdia.

Aquesta dinàmica marina, segons es té constatat des de la UIB, ja és donava des de feia estona si bé les seves conseqüències a escala humana eren imperceptibles. L'home, precisament amb les seves actuacions, hauria estat el responsable de l'acceleració del procés.

Ningú fins ara no ha determinat quin és el ritme de decreixement de la platja, entre d'altres coses perquè no s'han fet unes necessàries medicions. De tota manera, des del departament de Ciències de la Terra de la Universitat s'ha qualificat de molt greu la situació d'aquest litoral, fins i tot molt més que la de la platja de la Ràpita que en algunes dècades ha cedit en diferents trams més de vint metres a la mar. Així ho afirma el doctor en geografia de la UIB, Jaume Servera, que ha estudiat el comportament de les platges del litoral illenc i que insisteix en què «la construcció d'edificacions vora la costa i la massiva presència humana ha malmès els complexos i delicats sistemes de dunes deixant-los sense capacitat per recuperar-se de manera natural».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris