cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Recomanen modificar el llenguatge a les aules per evitar el sexisme

El Govern publica un manual d'ús per a professors elaborat per Neus Santaner

La batlessa o la batle? La president o la presidenta? La professora i sindicalista Neus Santaner publica un manual d'ús per eludir el llenguatge sexista, un llibre adreçat de manera especial al professorat i publicat amb el suport de la Comissió Interdepartamental de la Dona i la Conselleria d'Educació. El títol és ben explícit: Canviem el llenguatge. Santaner parteix de la tesi que «és possible el canvi» perquè la llengua és un «ésser viu» i subjecte, en conseqüència, a modificacions; així, l'escola es perfila l'indret físic on aquest canvi és més factible, perquè determina «la formació intel·lectual i la formació social de les persones».

En aquest sentit, «l'escola té la possibilitat, malgrat sigui teòrica, de trencar la reproducció dels models que durant segles han repetit hàbits, capacitats, discapacitats aplicats com a motlles a dones i a homes; l'escola té la possibilitat de transformació» de la cultura. Considera Santaner que, si bé durant els darrers decennis la societat ha avançat en l'equiparació dels sexes, encara es produeix, «a les portes del 2000, una situació de discriminació pràcticament en tots els àmbits socials». En aquest sentit, assenyala la professora que la societat occidental «s'ha apropat en termes igualitaris, però en comparació als avanços de la tecnologia, dels sistemes de comunicació, aquesta relació social necessita transformar-s molt més, per arribar a ser vertaderament equitativa i justa».

Així, Santaner assenyala que l'androcentrisme no és exclussiu de l'home, sinó que la dona ho accepta i transmet en estructures culturals que tenen un perillós indret de difussió a l'escola. Cal, per tant, observar i tallar les rèmores sexistes de l'ensenyament, i especialment en l'ensenyament lingüístic, sense entrar en la discussió prolixa sobre les relacions entre categoria i objecte: «les transformacions de les regles gramaticals no han de frenar les repercussions (del canvi de mentalitat) en el llenguatge».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris