algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Les colònies d'oreneta cuablanca, en perill des que es pinten les façanes

Des del Seprona es recorda als veïnats que els nius d'aquesta espècie estan protegits

Les grans colònies d'oreneta cuablanca (Delichon urbica), també coneguda a Mallorca com cabot o cul blanc, que anys enrera nidificaven a les volades de cases com ara la de Ca n'Olesa, a la plaça Major, o una altra que hi havia al carrer Pare Vives, ja han desaparegut. També s'han deixat de veure aquells estols de cabots que es concentraven als fils elèctrics de davant Can Gorreta i de Can Casset o al carrer Reina Maria Cristina.

Els propietaris o arrendataris dels immobles tombaren els nius simplement perquè els feien brutor o perquè un bon dia, que justament coincidia en plena temporada de nidificació d'aquesta espècie, decidiren arreglar i pintar les façanes de ca seva.

Enguany, sembla ser que la situació es repeteix. Els ornitòlegs han pegat el crit al cel perquè s'han adonat que, curiosament, ara, en època de nidificació, a molts indrets del poble s'estan pintant les façanes posant així en perill les colònies de cabots. Malgrat les insistències dels veïns, algunes colònies ja han estat tombades pels propietaris dels habitatges i també pels treballadors que ara pinten les façanes.

Alguns veïnats sensibilitzats amb tot aquest món i també els ornitòlegs del poble es queixen fort perquè a Pollença s'està destruint les grans colònies d'oreneta cuablanca. Les insistències veïnals, però, no han aconseguit aturar les intencions dels propietaris que ara, aprofitant el bon temps, pinten les façanes dels habitatges on es veuen nius d'oreneta cuablanca, i a sobre deixen ben netes les volades. Lleven els nius i les brutors. I maten els pollets.

Mentre, els ornitòlegs demanen respecte cap aquestes espècies. Des de Seprona, el departament de la Guàrdia Civil encarregat de vigilar la natura, es recorda que els ocells insectívors "dins aquest grup s'inclouen els cabots" estan protegits per llei, així com també hi estan els seus nius. Pollença és un dels pocs indrets de l'Illa, juntament amb Artà, que compten amb un cens de cabots.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris