cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°

Quasi la meitat de les 400 fortificacions de les Balears estan en estat ruïnós

Els experts diuen que la situació de degradació de les torres és perillosa per als nins

El 47% de les 400 fortificacions que hi ha a les Illes Balears es troben en estat ruïnós. Així ho va declarar a aquest diari el coordinador del Grup per l'Estudi de les Fortificacions Balears, (GEFB), entitat que enguany compleix cinc anys i que està enllestint un inventari de torres, talaies, fortaleses, cases fortificades i altres estructures militars.

La gran majoria d'aquestes fortificacions es troben a Mallorca. Dur a terme una acció que garanteixi la seva conservació és complex ja que és necessari implicar-hi els consell insulars, els ajuntaments i els propietaris. Les estrutures catalogades estan tèoricament protegides mitjançant la declaracció de Bé d'Interès Cultural (BIC), però la realitat és una altra, diu Aparicio.

El GEFB és una entitat que vetla per la conservació d'aquestes estructures i que denuncia davant les institucions públiques «la degradació, abandó i espoliació» actual a la qual són sotmeses. Per Aparicio totes aquestes fortificacions abandonades podrien ser restaurades i reconvertides en espais d'utilitat pública com museus, albergs, etc. «D'aquesta manera, no solament es recuperaria el nostre patrimoni de monuments, que podrien desapàreixer, sinó que s'introduiria aquest vessant cultural i lúdic que beneficiaria a tota la societat illenca. Aquest és un dels nostres objectius que continuarem reivindicant».

A més Aparício denuncia el perill que suposa per als nins «l'estat de degradació d'estructures com les torres, ja que els més petits els agrada jugar i podrien sofrir un accident per culpa d'un enfonsament. L'Administració tambe hauria de reflexionar amb aquest tema». El coordinador posa com exemple la torre de sa Calobra, que fa uns anys se'n va esbucar més de la meitat. «Devers 600 quilos de pedra varen caure per ull». O també la situació «llastimosa» de la torre de cala Manacor, a la qual «li ha desaparegut la seva escala de caragol, fet molt perillós per als nins que pugen dalt i després no poden baixar», comenta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris