nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Llucmajor, Alcúdia, Binissalem i Sant Llorenç es repartiran avui més regidors

Curiosament en el cens d'Escorca només hi ha tres persones més que fa quatre anys

El creixement demogràfic que ha registrat l'Illa des del 95 i fins dia 1 de gener de 1998 permet que quatre municipis de la Part Forana "Llucmajor, Alcúdia, Binissalem i Sant Llorenç" augmentin enguany de nombre de regidors.

L'increment que ha experimentat la població de dret de Llucmajor, que supera els 20.000 habitants, fa que aquest municipi passi de tenir 17 a 21 regidors. L'aplicació dels barems fixats per la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral, també permetrà que Alcúdia augmenti de 13 a 17 regidors. La ciutat ha superat els 10.000 habitants que com a mínim es necessiten per aconseguir aquests quatre regidors més. De fet, avui, a Alcúdia, tenen dret a votar 1.710 persones més que ara fa quatre anys. En cas hipotètic que avui es repeteixi la mateixa participació que a les passades eleccions, i que va ser del 64%, per poder aconseguir representació els partits hauran de tenir un mínim de 272 vots.

Binissalem puja en aquests comicis de 11 a 13 regidors. Curiosament, aquest poble de la comarca del Raiguer supera els 5.000 habitants requerits per passar a tenir dos regidors més, només en 19 persones. Així, l'1 de gener de 1998, que és la data fixada a l'esmentada llei, Binissalem comptava amb una població de dret de 5.019 habitants. En el cas de sant Llorenç també es passa de 11 a 13 regidors.

Cal dir que hi ha alguns pobles que per molt poc no han pogut augmentar el seu nombre de representants municipals. Així, a Búger li faltaren 49 residents per arribar a tenir 1.000 habitants, els necessaris per passar de set a nou regidors.

Com a paradoxa, un cop comparant el cens electoral d'enguany amb el del 95, cal apuntar que el poble de la comarca d'Inca que menys ha pujat el seu nombre potencial de votants és Escorca. En el cens d'enguany només hi ha tres persones més que ara fa quatre anys.

A la comarca del Pla de Mallorca l'increment del nombre d'electors quasi bé se xifra en un centenar més a cadascun dels pobles.
El que sí és significatiu és que aquest cop s'han creat coalicions que poden variar la distribució dels vots i l'obtenció de representació municipal. Aquest és el cas per exemple de Porreres. El 1995 es presentaren per separat el PP, UM, PSOE i PSM. Ara aquests dos darrers es presenten enguany en coalició. Val a dir que ambdós i UM aconseguiren més vots que el PP.

La mateixa coalició PSM-PSOE es repeteix a Montuïri. Però els vots es dividiran més que les passades eleccions atès el fet que concorren tres partits més, entre ells UM.

A Sant Joan, el PSM i UM concorren junts com alternativa al PP. Però, tot i que US i Arrel han desaparegut d'escena, si PSM i UM es reparteixen els vots encara no en tindran prou per manllevar la majoria absoluta als populars.

Pel que fa a la comarca del Migjorn, el creixement del cens electoral ha estat un poc més pronunciat que al Pla. En els quatre municipis que integren la comarca l'increment dels potencials votants se xifra al voltant de les 400 persones més a cada terme, a excepció de Santanyí, que ha sofert un increment superior i passa d'un cens de 5.759 en 1995 a 6.437 persones. A aquest municipi és on les eleccions poden suposar més canvis arran de l'escissió del PP i l'entrada en joc de Convergència del Municipi de Santanyí.

Campos i ses Salines no han experimentat massa variacions. En canvi a Felanitx, cal destacar la participació per primer cop del PSM, la qual cosa pot dividir el vot nacionalista que representava Coloms a la Sala. UM, alhora sense representació, també s'afiança com un dels partits que sembla que més pot variar el resultat.

A la comarca del Llevant és en amb major mesura s'ha detectat un increment del cens electoral. Deixant de banda el cas atípic de Sant Llorenç, Manacor incrementa el cens amb 3.555 votants, Son Servera amb 1.593, Capdepera amb un miler i Artà, el que menys, amb 396 persones.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris