nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

La tensió dels polítics contrastà amb la serenitat dels electors illencs

Crònica d'una campanya crispada que sembla no haver fet por a ningú

Quasi tohom és conscient que la campanya electoral no començà fa quinze. L'inici és remunta al principi d'aquesta legislatura amb la dimissió de Gabriel Cañellas i l'assumpció del govern del Consell pel Pacte de Progrés.

D'aleshores ençà la correguda, que acaba avui, no s'ha aturat. Els dos bàndols han viscut cíclicament moments de depressió i instants de glòria. Però, sempre, sempre, amb la mirada posada amb allò que passava a l'altra riba per accentuar-ne les crisis i reduir-ne els èxits al no-res.

La campanya pròpiament dita tampoc no començà el 28 de maig. Dos dies abans, el candidat conservador participà en el xat de Diari de Balears. En respondre els internautes, Jaume Matas atacà la directiva de l'Obra Cultural Balear i negà que Maria Antònia Munar volgués debatre amb ell. El to de la campanya ja estava marcat. L'endemà, l'OCB insinuà accions judicials contra el llogater del Consolat de la Mar i Munar va fer servir els qualificatius més durs per referir-s'hi. Els candidats Antich, Sampol i Grosske també alçaren la veu per exigir un cara a cara públic. Matas els replicà que hi hauria debat en el moment oportú.

José María Aznar arribà dia 29. Al poliesportiu Germans Escales de Son Gotleu, desqualificà les aliances del PSIB-PSOE a Eivissa i presentà l'oposició com un totum revolutum contra els conservadors. Una altra constant de la campanya havia fet aparició. Els altres partits replicaren amb invocacions a la tolerància i a la capacitat d'enteniment i diàleg que ells representaven en contraposició a l'aïllament i a la prepotència del Partit Popular. La setmana següent tingué dues notícies. La Junta Electoral prohibí les inauguracions. Matas, pel seu costat, convertí Eberhard Grosske en conseller d'Economia i Pere Sampol, en responsable d'Educació. Aquests eren els perills que amenaçaven els electors si el PP no obtenia la majoria absoluta. PSOE, PSM, Unió Mallorquina i EU-Els Verds reaccionaren dient que el PP cercava el vot de la por perquè estava nerviós. Mentrestant, es confirmava la realització d'un cara a cara entre Jaume Matas i Francesc Antich a l'edicifi central de Sa Nostra. Joan Fageda va negar a acarar-se amb Antoni Roig. La resta de partits es varen lamentar per la marginació a què els sotmetien els majoritaris.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris