muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 15°
14°

Grosske: «Hem mantingut la coherència política»

El cap de llista d'EU-Els Verds diu que Matas no ha romput amb el seu passat

"Feis un balanç d'aquesta darrera legislatura. 
"Han estat quatre anys anòmals. Basta recordar els tres presidents amb un partit que tenia majoria absoluta. Ha estat una legislatura bastant perduda, enrarida per la crisi interna del PP i els casos de corrupció. Finalment, Matas ha configurat un neocanyellisme que segueix el vell principi de canviar alguna cosa perquè res no canviï i que intenta projectar una imatge de renovació amb el manteniment dels mateixos paràmetres polítics bàsics. Ha fet unes DOT, una Llei general del turisme, una Llei del sòl rústic, que afegeixen petits retocs al model tradicional però sense alterar-lo. Seguim amb el model de creixement quantitatiu.

"Reduir el mandat de Matas a no-res, des d'un punt de vista efectiu? 
"Sí. No s'ha atrevit mai a rompre formalment amb el passat. És molt curiós que, quan Cañellas dimití de diputat, el primer que Matas digué fou que ell no li ho havia demanat. Matas té els mateixos tics i la mateixa cultura: hi ha el cas del Tribunal Superior de Justícia, quan és negà a consensuar la terna per escàndol de tothom; el del Pla de 8, quan reaccionà, com ho hauria fet Cañellas, tapant l'escàndol.

"És curiós com el perfil que traçau de Matas coincideix amb el de Maria Antònia Munar. 
"Estic content de coincidir amb alguna cosa amb Munar. Vol dir que no tot és blanc o negre en aquest món.

"Parlau de l'experiència del Pacte de Progrés al CIM. 
"No n'hem fet part mai, de l'equip de Govern. Ha estat una experiència de llum i ombres. Entre els llums, un de molt elemental: no ha governat el Partit Popular. Després hi ha coses que s'han fet bé sense la intervenció d'EU, com és el tema de la política cultural i esportiva; i coses que s'han fet bé perquè nosaltres hem pitjat en aquest sentit, com ara l'1%, l'increment del pressupost de benestar social, el reglament de subvencions i el reglament de participació ciutadana. També hi ha ombres clares, com es Canons, els residus, el tercer forn, el Pla general de Palma, la ITV, la política de personal. Llums i ombres, per tant, des d'aquest punt de vista no és un model per a nosaltres. No és ni la millor ni la pitjor fórmula possible.

"Tot indica que, si el PP no té la majoria absoluta, l'alternativa seria la reedició del Pacte de Progrés. 
"Hi ha també la possibilitat que l'esquerra pugui formar Govern sense UM, encara que aquesta formació sigui necessària al CIM. Per mi, la bona notícia seria poder colgar-me dia 13 sense haver d'esperar una setmana per saber si governarà la dreta o l'esquerra.

"Esquerra Unida s'hauria sentit més còmoda a l'oposició, vull dir si el Pacte de Progrés no hagués necessitat el seu suport? 
"Home! En aquest línia el més còmode seria no ser present a les institucions. L'experiècia de ser necessari per a la governabilitat d'aquesta institució és molt important i nosaltres l'hem volguda assumir. Crec que ho hem fet perfectament. Ningú no ens pot acusar de desestabilitzar el Pacte de Progrés, perquè, si fos així, hauria durat sis mesos. A més, al començament, es desestabilitzaven per ells mateixos. D'altra banda, tampoc no es pot dir que Esquerra Unida hagi quedat anul·lada o desdibuixada per la política del Pacte de Progrés. Hem marcat un perfil diferenciat i hem mantingut una coherència política que ens ha permès ocupar l'espai polític que ara ocupam amb prou credibilitat.

"No obstant això, ara el PP ja no us elogia la coherència sinó que us agita com un espantall davant els electors. 
"És un símptoma important de feblesa de Matas. Quan es comença a posar l'adversari al Govern per fer servir l'argument de la por, vol dir que les coses vénen mal dades. Això és una bona enquesta. És legítim que el senyor Matas vulgui espantar els nins amb el «coco», però jo crec que això només pot calar en els segments més extrems del seu electorat.

"Quines línies voldria imprimir EU-Els Verds a un Govern del qual fes part? 
"Són els quatre eixos que hem volgut imprimir amb una major claredat durant la campanya. En primer lloc, netejar la política, la qual cosa no vol dir únicament llevar persones sinó fer normes: reglamentar les subvencions i les contractacions, afavorir les comissions d'investigació, arreglar l'accés a la funció pública i posar en marxa institucions, com el síndic de greuges i el síndic de comptes. A continuació, hi ha bloc social: hem de crear el servei públic d'ocupació, el consell econòmic i social i vincular les ajudes als sectors a la creació de treball. En tercer lloc, protecció del patrimoni natural no deixant que creixi l'oferta turística i protegint el sòl rústic; un darrer eix el representa la reforma de l'Estatut i millorar la misèria del Règim Especial per a les Balears.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris