cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 16°
15°

La comissió sobre el padró conclou que va ser utilitzat de forma il·legal

Anselmo Martín presentà ahir les conclusions sobre el cens i les contractacions d'Estrategia Local

Anselmo Martín, regidor del grup mixt de Calvià i representant d'Esquerra Alternativa de les Illes Balears, donà a conèixer ahir tota la documentació a què ha tingut accés d'ençà de la creació d'una comissió especial per controlar el padró municipal, investigar l'anomenat Document Maquiavelo i les actuacions realitzades per Estrategia Local, empresa contractada habitualment per l'equip de Govern de Margarita Nájera.

En línies generals es conclou que el padró municipal «va ser utilitzat de forma que pot revestir caràcter d'il·legalitat en tenir accés a la informació una empresa d'àmbit privat (Estrategia Local)». Segons es ressenya a la informació aportada ahir per Martín des de l'entrada en vigor de la llei que regula l'empadronament als municipis, a finals de 1996 es realitzaren una sèrie d'inspeccions, fins i tot tres visites en un termini de 48 hores a un mateix domicili, per comprovar la residència efectiva de determinats ciutadans.

Com es recordarà al document popularment conegut per Maquiavelo es fixava que el municipi s'havia de dividir en dues zones, MC (mallorquins conservadors) i IP (immigrants progressistes) amb la finalitat de realitzar polítiques diferenciades i obtenir un millor rendiment electoral, a partir del control del cens. Les conclusions de la comissió informativa destaquen que s'han produït en aquest sentit «actituds de no massa clara intencionalitat». Així, a les zones MC (Cas català-Illetes, Portals Nous, Costa de la Calma, el Toro, Peguera, Costa d'en Blanes, Calvià i es Capdellà) s'ha advertit un seguiment del cens que va més enllà del que especifica la llei.

Pel que fa a la contractació d'Estrategia Local, de l'anàlisi de la documentació es desprèn que «la contractació d'aquesta empresa es va realitzar de manera directa des de 1998, i que a partir de 1995, arran de l'entrada en vigor de la nova llei de contractacions públiques, es realitzà mitjançant un concurs obert, però amb el mateix resultat: Estrategia Local fou l'escollida». Continua l'informe que el cost econòmic, des de la primera contractació a l'empresa, ha superat els 190 milions de pessetes, la qual cosa significa una mitjana anual de quasi vint milions. Entre les feines realitzades per Estrategia Local se citen una enquesta sobre el grau de coneixement dels ciutadans i valoració dels serveis municipals; assistència al govern municipal sobre disseny i programació dels projectes de batlia, o elaboració d'un model de segmentació sociològica de la població de Calvià. El valor d'aquest darrer contracte va ser de 6.704.500 pessetes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris