nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Les Illes, únic cas en el món de boom residencial que abasta tot el territori

Ni a Califòrnia es registra un fenomen que abraci la costa, l'interior i els nuclis urbans

Les Illes Balears són un cas gairebé únic en el món pel que fa a la immigració residencial. La «invasió» de nous residents no es limita a una zona en concret, sinó que abasta tots els àmbits del territori: la costa, l'interior i les zones urbanes. Aquest tret faria de les Illes un cas diferent de la resta de zones receptores d'immigració d'aquest tipus.

Així es desprèn del darrer estudi sobre l'impacte de la immigració estrangera a les Balears realitzat per Pere Salvà, catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de les Illes Balears. Segons Salvà, l'augment del nombre de residents estrangers a les Illes, sobretot europeus, només presentaria aspectes semblants amb el fenomen de Califòrnia (Estats Units), on també es produeix una atracció residencial per als habitants de les grans ciutats nord-americanes.

Emperò, a diferència de Califòrnia, el procés residencial a les Balears no és exclusivament un fenomen de litoralització, sinó que els efectes de la demanda s'han estès cap a l'interior i, fins i tot, a les àrees urbanes dels nuclis tradicionals de població.

Les Balears són considerades des dels anys 80 una de les més importants destinacions del flux nord-sud d'immigració estrangera. D'aquesta manera, la nostra comunitat s'ha convertit en una àrea d'extensió dels processos urbanitzadors de les principals metròpolis europees, enfora dels seus nuclis de població. D'aquesta manera, una part important dels habitants de ciutats del continent que ocuparien noves zones residencials en els seus llocs d'origen, no ho fan i es traslladen al nostre arxipèlag. Assistiríem, doncs, a un procés en el qual les Illes absorbeixen una part del que hauria de ser el creixement residencial de determinades ciutats europees.

Els residents europeus ja són el 10% de la població balear
El nombre de residents estrangers permanents i temporals a les Illes Balears és de 88.098 persones, segons l'estudi de Pere Salvà, basat en fonts de la Direcció General de la Policia, la revisió dels padrons municipals i enquestes personals.
De la quantitat de residents estrangers a les Illes, 38.593 són permanents i 49.501, temporals. Del total, 69.935 són europeus, la qual cosa suposa que més d'un 10% de la població balear procedeix d'altres països del continent. La totalitat d'estrangers residents, europeus i no europeus, supera l'11% de la població balear.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris