cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

L'ús del català necessita una cura intensiva, segons un estudi de Melià

El cap del Servei Lingüístic de la UIB denuncia la manca d'atenció institucional

Tot i que la població majoritària de les Illes Balears coneix la llengua catalana (un 71'7 per cent del total, dels quals un 63'6 per cent és nascut a l'arxipèlag), només un 31'3 per cent sap escriure en aquesta llengua. Aquesta feblesa lingüística es veu agreujada per la «facilitat amb què els autòctons abandonen la seva llengua en es relacions personals en què hi poden intuir possible conflictivitat» i en l'alta «percepció social que no hi ha necessitat de conèixer la llengua catalana per viure a les Illes».

Són conclussions del filòleg Joan Melià "cap del Servei Lingüístic de la Universitat balear" extretes del seu article «La llengua a l'UCI» que publicarà la revista El Mirall al seu pròxim número, el 102 d'aquesta publicació.

Melià ha fonamentat el seu treball en l'enquesta realitzada el passat mes d'octubre pel Centre d'Investtigacions Sociològiques (CIS), completada amb estudis propis. Segons Melià, la raó perquè una gran majoria d'immigrants no han tengut problemes d'integració per desconèixer el català «pot ser a causa (...) de la facilitat de comprensió del català pels parlants d'altres llengües romàniques. Però, i de forma més contundent, per la inexistent necessitat de saber el català per viure a les Illes». Només el 7'8 per cent dels enquestats consideren que les persones que viuen a les Balears i no entenen el català tenen «moltes dificultats per tal de moure's en la vida quotidiana; el 43'8 per cent consideren que no en tenen cap».

Entre les dades més significatives recollides per Joan Melià es troba la prevalença del castellà a les comunicacions escrites dels catalanoparlants illencs.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris