nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

«Les autoritats franceses veuen amb espant el progrés de l'ús del català»

Pasqual Tirach denuncia els «entrebancs» a la normalització

Pasqual Tirach, professor de la Universitat de Perpinyà i represaliat per l'administració francesa per la seva posició combativa en defensa del català, és des d'ahir a Palma per participar en les jornades d'homenatge a Pompeu Fabra que organitza la UIB i en unes jornades d'intercanvi universitari.

Tirach centra la problemàtica idiomàtica actual de la Catalunya Nord en la Carta Europea per la Defensa de les Llengües Minoritàries, que França s'ha negat a signar fins ara. En aquest moment, el Govern sembla mostrar-se disposat a signar-la però «només en una mínima part del seu articulat». Tirach és, per tant, escèptic, ja que l'Estat francès només està diposat a reconèixer el català com a «patrimoni» i no «a defensar-ne els drets dels parlants».

La situació social del català a França ha millorat, això no obstant. «S'ha perdut el complex de parlar-lo, gràcies, per exemple, a l'Ajuntament de Perpinyà, que l'empra oficialment, i al mirall del Principat, que demostra que el català és una llengua de potència econòmica i de poder polític».

«De tant progrés com hi ha, les autoritats s'han espantat», explica Tirach. Segons ell, hi ha consens per aconseguir una major presència del català en el sistema educatiu, però l'administració s'hi mostra poc inclinada i hi posa tota casta d'entrebancs. Cita l'exemple d'un institut en què l'elevat nombre de pares que demanaren l'ensenyament en la nostra llengua fou precisament l'argument per negar-lo: com que s'havia de menester més d'un professor, doncs no era possible perquè representava moltes despeses. «Això és un escàndol i, amb situacions així, ens hi trobam en tots els nivells», conclou Tirach.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris