cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Munar reivindica el Consell com a «únic govern legítim dels mallorquins»

Començaren els actes de celebració del vintè aniversari de la institució

La reivindicació del Consell de Mallorca com l'única institució legítima d'autogovern de l'Illa va ser el bessó de la conferència inaugural dels actes de celebració del seu vintè aniversari.

Maria Antònia Munar, presidenta de la institució, presentà l'acte recordant que l'Estatut d'Autonomia així ho preveia, però que, no obstant això, la institució era poc coneguda entre els mallorquins, tot i que el llarg dels darrers quatre anys l'equip de Govern havia fet passes per dotar-lo de personalitat pròpia.

Munar demanà enteniment al Govern balear i explicà que s'havia de pensar no tan sols en la situació actual sinó també en el demà.
A continuació, prengué la paraula el jove historiador Guillem Ginard, que presentà el Consell de Mallorca com a institució que recuperava la sobirabia arrabassada a Mallorca amb el Decret de Nova Planta. Segons Ginard, el CIM entronca directament amb el Gran i General Consell i qualsevol solució que intenta dissimular aquest fet resultaria postissa.

Ginar sostingué que, precisament per això, perquè el Consell de Mallorca podia ser el pal del paller a partir del qual es recuperàs el sentiment de mallorquinitat altres instiucions, boicotejaven la seva consolidació.

L'historiador resumí en tres punts bàsics els efectes del Decret de Nova Planta: pèrdua d'una institució representativa dels mallorquins; espoliació econòmica, que alguns intenten confondre amb una solidaritat malentesa, i «genocidi cultural i lingüístic».

El Consell, nascut amb l'arribada de la democràcia, significà per a Ginard l'intent de trencar aquestes tendències històriques. Qualsevol intent d'implantar o «inventar» una nació balear seria part, per a l'historiador, d'una altra maniobra de negar la identitat mallorquina.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris