cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

Els Qanats, un patrimoni desconegut

Una part de l'antiga xarxa subterrània de canalitzacions musulmanes encara es conserva

La ciutat d'Inca compta amb un autèntic tresor històric i patrimonial, anomenat Qanat, tan valuós com desconegut per a la immensa majoria de ciutadans.

Amb aquesta estranya paraula es designa l'antiga xarxa de canalitzacions d'aigua que es va construir al municipi durant l'època de dominació àrab però que, desafortunadament ha arribat molt malmesa als nostres dies. Actualment només se'n conserva en un estat acceptable el tram inicial d'aquesta xarxa i que comprèn les fonts de sa Canaleta i de les Roquetes des d'on durant segles es va abastir d'aigua tota la ciutat i que està situat vora l'antic camí reial de Pollença.

El més curiós d'aquestes construccions hidràuliques són les galeries subterrànies per on es canalitzava l'aigua des de les fonts, talment com unes clavegueres de grans dimensions, i es feia arribar per gravetat fins al dipòsit i els rentadors de la plaça del Bestiar, avui dia ja desapareguts. Aquests estrets passadissos, d'una llargària de més 160 metres i de no més d'un metre d'ample, estan tancats per una volta que suporta el pes d'una marjada a damunt i constitueixen autèntiques joies de l'enginyeria en estar en alguns trams excavades en la pedra viva.

Gabriel Pieras, cronista oficial de la vila, va indicar que «es desconeix amb exactitud l'origen d'aquestes galeries però, segons es creu inicialment les fonts començaren a ser explotades en època romana tot i que fou durant la dominació islàmica quan es varen intensificar les explotacions». Com a resultat d'aquest fet va ser necessari aprofundir per continuar obtenint aigua de les fonts que funcionaven com a albellons i potser per aquest motiu es va decidir tancar amb aquest original sistema.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris