cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

«Internet i la TV no posaran fi als diaris, però només quedaran els de qualitat»

Hans Dichand, el principal editor de la premsa austríaca, passa uns dies a Mallorca

Hans Dichand és el principal editor de premsa d'Àustria. Controla un 60 per cent del mercat de diaris i publicacions d'aquell país. Dichand passa uns dies a Mallorca, concretament a Sóller, i parla en aquesta entrevista sobre l'actualitat i el futur del món de la comunicació en el seu país i en àmbits més generals.

"El vostre grup de premsa, Mediaprint, compost pel diari Kronen Zeitung i altres publicacions de menor tiratge, dominen la major part del mercat austríac de premsa. Com ho heu aconseguit? 
"Gràcies a la independència. Àustria té una població de 7'5 milions de lectors, dels quals uns 2'8 milions són lectors habituals de premsa. El Kronen Zeitung representa un 43 per cent de les vendes i tot el grup Mediaprint, un 60 per cent. Si hem aconseguit aquestes quantitats és gràcies a la independència de les publicacions i perquè estan dirigides a tots els estrats socials. Precisament, el Kronen Zeitung celebra enguany el centenari.

"Quin pensau que serà el futur de la premsa escrita, sobretot tenint en compte la presència creixent del suport informàtic d'Internet i l'expansió de les televisions digitals i per cable? 
"És indubtable que tots aquests mitjans suposen una amenaça per als diaris. Això representa que només sobreviuran els periòdics amb continguts de qualitat. Els altres, els que ofereixen una informació més superficial, desapareixeran perquè els seus continguts poden ser substituïts sense cap problema pels canals de televisió. Pel lector d'un diari que no aprofundeix en els temes, les imatges televisives són més que suficients.

"Vós ho teniu bé perquè a Àustria no hi ha televisions ni ràdios privades... 
"Resulta complicat crear una televisió privada en un país petit com el meu perquè el mercat és reduït, però també crec que l'oferta privada de comunicació és essencial en una democràcia perquè aporta pluralitat d'opinions. Tal vegada, en un futur, em decidiré a participar en un projecte de televisió privada, però cal saber triar el moment adequat, malgrat que suposi, inicialment, patir pèrdues econòmiques. Quant a les ràdios, ja n'hi ha de privades i Mediaprint compta amb una emissora.

"Quan parlau de la independència de les vostres publicacions, de qui parlau: dels partits polítics o dels grups financers? 
"Home, a tots els camps econòmics hi ha interdependències i el de la comunicació no se n'escapa. No obstant això, cal recordar que, en èpoques passades, tots els diaris d'Àustria estaven dirigits pels partits polítics i era, precisament, quan la gent menys llegia la premsa, senzillament perquè no interessava. Nosaltres intentam mantenir la independència perquè una orientació política molt definida és rebutjada per la majoria de la població. Això no vol dir que, en qüestions de gran transcendència, no prenguem una posició clara. Pel que fa als grups financers, Mediaprint té una solvència econòmica suficient i no ha de recórrer a altres fonts econòmiques. Al meu país, tots els diaris tenen dret a rebre una subvenció de l'Estat. Nosaltres no ho feim, primer perquè no volem i segon, perquè no ho necessitam. I així volem continuar. Serà bon senyal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris