nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Demanen 188 milions d'indemnització a l'Insalud per un diagnòstic equivocat

L'afectat es queixava de mal toràcic i en ser donat d'alta entrà en coma irreversible

La família d'un taxista de Calvià, que està en estat de coma irreversible, ha demandat l'Insalud per assistència inadequada a l'hospital de Son Dureta. La dona i les dues filles de l'afectat (de 23 i 19 anys), que estan representades per l'advocat Ignasi Forteza Rey, reclamen una indemnització a la Sanitat Pública de 188 milions de pessetes. Aquesta reclamació es tramita als jutjats.

El pacient tenia 49 anys quan la seva vida i la de la seva família va canviar per complet. El mes de maig de 1997 l'home havia experimentat alguns dies un cert dolor al pit, que en ocasions es projectava cap els braços. Devers les 13.00 hores del dia 26 de l'esmentat mes es va sentir molt pitjor. A més del dolor al pit, patia sudoracions, mareigs i vòmits. La seva família va avisar una ambulància i va ser traslladat d'urgència a Son Dureta.

En arribar a l'hospital es redactà la història clínica, en la qual el pacient va fer constar que el seu pare havia mort als 57 anys a causa d'un infart. El metge d'urgències, la identitat del qual és desconeguda per la família, li va donar una pastilla de cafinitrina quan ingressà, i el dolor va cessar. Quatre hores després el malalt continuà queixant-se de mal al pit, que cada vegada era major.

Segons afirma Forteza Rey en la demanda, el facultatiu d'urgències va fer un diagnòstic, reflectit en un informe, en què explicava que el taxista de Calvià patia cremor d'estòmac, que s'incrementava amb els moviments i la tossina, i per tant descartà que patís cap patologia aguda. En aquest punt la demanda judicial afirma que el metge no va fer cap referència en el seu informe al suposat electrocardiograma que va ser realitzat al pacient.

Aquella mateixa nit, després d'assegurar al pacient que patia un quadre d'ansietat i dolor d'estómac, va ser donat d'alta i se li ordenà que se n'anàs a ca seva. El malalt continuava queixant-se del mal al tòrax, però «sense gaire contemplacions i amb escassa cortesia», segons afirma la demanda, el metge li va dir que el que patia eren nervis i estrès, i que la millor cosa que podia fer era marxar cap al seu domicili, tranquil·litzar-se, i descansar.

L'afectat va prendre un sedant i va dormir de manera continuada. El sendemà dematí, emperò, va ser incapaç d'anar a fer feina . Sobre les 12.00 del migdia va començar a sentir-se malament una altra vegada. La seva filla s'absentà i en aquell breu moment l'home va patir un infart agut, que li va fer perdre la consciència.

Quan la filla va tornar a la casa descobrí que el seu pare estava estès a terra i immòbil. L'infart s'havia produït 13 hores després d'haver estat donat d'alta. Ingressà en estat de coma irreversible a Son Dureta a causa de les greus lesions cerebrals que havia patit i ja no tornà a recuperar la consciència.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris