nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

L'Ajuntament d'Alaior ha d'indemnitzar dos veïns que no varen poder votar

Els afectats denunciaren al Defensor del Poble el silenci administratiu de la batlia

L'Ajuntament d'Alaior haurà de pagar 20.000 pessetes a cadascun dels dos veïns d'aquesta localitat menorquina pel «dany moral» causat en no poder exercir el dret al vot a les eleccions generals de 1993. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears estableix que la culpa la té una funcionària de l'Ajuntament que no va complir les seves obligacions.

Tant J.H.B com A.G.P estaven empadronats a l'Ajuntament d'Alaior. Quan es va revisar el Padró Municipal d'Habitants l'any 1993 constataren que no estaven inscrits i la funcionària, F.T.P., els va facilitar un imprès per sol·licitar l'alta a les llistes. La sorpresa per a ambdós va ser grossa quan el 6 de juny no pogueren votar perquè no hi estaven inscrits. El mateix dia reclamaren per escrit a l'Ajuntament les raons del fet i exigiren ser «censats».

L'Ajuntament va denegar les reclamacions el mes de novembre argumentat que «s'ha procedit a l'alta al padró municipal d'habitants i també al cens electoral» i considerava que «no hi ha cap mala fe per part del personal encarregat de la seva tramitació». Afegia també la resposta de la batlia d'Alaior que les sol·licituds eren «una reclamació genèrica al padró d'habitants sense esmentar que la reclamació tenia l'objectiu d'exercir el dret al vot», raó per la qual «fou tramitat per via ordinària i no amb el caràcter excepcional que el fet precisava».

El cas arribà fins al Defensor del Poble, al qual l'Ajuntament va dirigir un escrit el 13 de febrer de 1996 en què deia que la contestació al recurs es donaria en un termini d'un mes i que «es va plantejar donar el silenci per resposta per haver parlat amb l'afectat en multitud d'ocasions i, en qualsevol cas, l'error ja és irreversible».

El 21 de febrer l'Ajuntament respongué als afectats que «juntament amb la responsabilitat atribuïble al funcionari és previa la responsabilitat del sol·licitant» que no va avisar-la de l'error que cometia.

Els dos veïns d'Alaior reclamaren 200.000 pessetes d'indemnització «atenent al valor moral que per ells tenia i té exercir com a ciutadans el dret a votar a les eleccions». El TSJB «exculpa» els afectats de qualsevol mena de responsabilitat i acusa la funcionària de ser «la causant directa, immediata i exclusiva» del fet. Finalment, rebaixa la indemnització fins a les 20.000 pessetes a cadascun dels recurrents.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris