cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Les Entitats Locals consideren que les DOT vulneren l'autonomia municipal

Els Plans territorials podran igualar la protecció de tot el sòl rústic i rebaixar les normatives que la superin

El president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i batle de Consell, Joan Bibiloni (PP), considera que les Directrius d'ordenació territorial (DOT) «vulneren l'autonomia municipal en igualar a la baixa la protecció del sòl rústic en els Plans territorials parcials (PTP)».

El text definitiu de les DOT fixa per a cada illa un PTP únic, que establirà, deixant de banda les àrees protegides, un mateix grau o nivell de protecció per al sòl rústic de tots els municipis. Això suposarà, en principi, que alguns ajuntaments es poden veure obligats a rebaixar la superfície mínima per construir en parcel·les rústiques. Per exemple, si el PTP de Mallorca estableix una extensió mínima de dues quarterades per edificar en sòl rústic, un municipi que tengui aprovades tres quarterades hauria de rebaixar la protecció a dues per adaptar-se al nou PTP.

Joan Bibiloni reconegué a Diari de Balears que «no he fet una lectura exhaustiva de les Directrius ni he comprovat l'abast de totes les seves mesures i normes, però si realment es confirma que els PTP igualen la protecció del sòl rústic, el fet que un sol municipi hagi de rebaixar la superfície mínima per construir suposa una vulneració de l'autonomia municipal. Em sembla negatiu que s'impossibiliti la capacitat pròpia dels ajuntaments per regular el seu sòl rústic, sobretot si es tracta de protegir-lo. Aquí val a dir una qüestió important, encara que ja sigui un tòpic: són els ajuntaments els que coneixen millor la seva situació urbanística i la pressió constructiva. Per tant, si volen superar les restriccions edificatòries, se'ls hauria de respectar, no al contrari».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris